Световната и европейска шампионка на 200 метра едноместно кану Станилия Стаменова стана Спортист №2 на България за 2015 г. Тя изостана само с 47 точки от победителката Габриела Петрова.

"Поставям си шестица за изминалата година. Това второ място е много голям успех за мен, защото все пак ми дава още един стимул да се боря за следващата година. Дисциплината ми все още не е олимпийска, имам един приличен път, който трябва да измина до Токио 2020 и се надявам в следващите години да извоювам това отличие Спортист на годината. До 2020 г. ще ме крепи дори и това, че не успях да стана Спортист на годината. Надявам се може би на още три световни и четири европейски титли до Олимпийскитe игри, има още доста работа, която трябва да извършим и още върхове, които трябва да покорим", каза Станилия след церемонията.

"Няма за какво да съжалявам през изминалата година, срещнах хубави хора. Създадох много добри приятелства, успехите ми в спорта и въобще в кариерата са видими. Няма никакъв проблем, че съм №2, все пак атлетиката е Царицата на спортовете. Била съм атлетка и се радвам за техните постижения. Всички, които бяха в десетката, заслужават да са №1. Дори имаше и такива, които не попаднаха сред първите десет, а заслужаваха да бъдат №1. Трудът, който полагаме, е неимоверен и едно такова признание е достойно за всеки", добави Стаменова.

За финал Станилия каза, че няма как да премине в каяка, за да участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина: "Трябва да вляза в каяка за Рио, но това е все едно да отидеш от волейбола в баскетбола."