Руският министър на спорта Витали Мутко реагира остро на писмото на Антидопинговата агенция на САЩ, която поиска МОК да извади Русия от участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Писмото е изпратено във връзка с предстоящия да излезе в понеделник доклад на канадския професор по право Ричард Макларън, който разследва информациите за масова употреба на допинг от руските спортисти по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

„Докладът на Макларън още не е публикуван, а американците сякаш са го чели и всичко знаят. Това ме изненадва. Може би шефът на американската антидопинова агенция Травис Тайгарт сам е написал доклада. Това не би ме изненадало“, обяви Мутко пред ТАСС.

Както е известно, руските лекоатлети получиха забрана от ИААФ да участват на олимпийските игри. Това е част от наказанието, наложена на Общоруската федерация по лека атлетика заради системна употреба на допинг и плащане на подкупи за прикриване на положителни проби. Повечето руски атлети подадоха жалби до Спортния арбитражен съд в Лозана, който трябва да се произнесе на 25 юли.

Единствено Дария Клишина и Юлия Степанова получиха позволение да участват в международни състезания, а причината за даденото разрешение е, че двете не тренират в Русия. Освен това Степанова е основният свидетел при обвиненията за употребата на допинг.