Над 1 милион почитатели на шахмата ще гледат срещите от петото юбилейно издание на „М-Тел Мастърс”, съобщиха организаторите. Състезанието, което и тази година е под патронажа на българския президент Георги Първанов, ще стартира на 12 май в специален стъклен павилион на площада пред Народния театър „Иван Вазов”.

До 23 май за титлата ще спорят водачът в световната ранглиста Веселин Топалов, Магнус Карлсен от Норвегия, миналогодишният победител Василий Иванчук от Украйна, Лениер Домингеш от Куба, Алексей Широв от Испания и Ван Юе от Китай.

За пореден път на сайта на „М-Тел Мастърс” ще стартира играта „Познай ходовете на Топалов”, в която всяка година се включват над 1000 участници. Победителят има шанса да зиграе партия шах с 19-ия световен шампион Веселин Топалов.

Най-добрият от миналата година Василис Контос от Гърция ще седне срещу българския гросмайстор на 12 май в 19 часа. Топалов ще мести с вързани очи, а срещата ще се играе на площада пред Народния театър. 23-годишният студент Контос успя да познае 168 хода на Веселин Топалов./БЛИЦ