Холандският професионален колоездач Михаел Боогерд получи наказание от две години заради употреба на допинг. Санкцията на отказалия се от спорта 43-годишен холандец ще бъде в сила до 21 декември 2017 година.

Боогерд призна още през 2013 година, че е употребявал допинг - от 1997 г. до края на кариерата си през 2007 г. Обвинения в измама към бившия състезател на Рабобанк бяха отправени още през 2008 г., но той все отричаше, докато не реши да си признае в интервю за телевизия "Нос". В излъчения материал Богерд разкри, че е употребявал кръвен допинг, подлагал се е на процедури по преливане на кръв и е използвал кортизон, за да подобри представянето си. Той е използвал стимулантите най-вече по време на тренировъчните лагери преди състезанията.

Холандецът е печелил два етапа на "Тур дьо Франс" и има редица титли в различни състезания. Богeрд се славеше като специалист по катерене и печели "Амстел Голд Рейс" през 1999 г. Той е осмият бивш състезател на Рабобанк, който признава, че е употребявал забранени вещества.