Николай Йоргов спечели шампионска купа в категория до 80 килограма на откритото първенство по киокушин на Япония, което се проведе през изминалия уикенд.

Роденият в Горна Оряховица състезател стигна до трофея след отказване на японския му противник. Високо признание за Йоргов е наградата за най-висок боен дух, която е получил лично от шефа на световната централа по киокушин-кан канчо Хатсуо Рояма (IX дан).

Японецът се е изказал много благосклонно за нашия състезател и го е поканил да участва отново през февруари. За Николай това бе второ състезание в Страната на изгряващото слънце след турнира през месец май. Тогава 19-годишният младеж предизвика фурор в своя дебют при мъжете в категория до 85 кг, завоювайки вицешампионската титла в Токио.

Йоргов записа две впечатляващи победи с нокаут над представител на домакините от Япония и кореец по пътя към финала. Българинът реши мачовете си за по-малко от минута, пише sport-vt. В първия си двубой той "препарира" японеца с десен прав. Силно дясно кроше пък повали на земята представителя на Корея.

Йоргов е роден на 6 март 1991 година и се занимава с бойни спортове от 12-годишен. Започва при Антон Великов. След това се готви при великотърновския специалист Самир Мутишев. Тази година завършва с успех ПГЕЕ "Проф. Михаил Ломоносов" и от есента е студент в София и тренира при сенсей Христо Христов. В колекцията си има бронзов медал от европейско първенство и второ място на отворения турнир в Полша преди две години. Йоргов не крие амбициите си да търси пробив в бойната верига К-1. /БЛИЦ