Николай-Томас Георгиев от клуб "Пловдив БГ" спечели златния медал в едно от престижните състезания на сабя за кадети и кадетки "Рипоста къп" в Букурещ (Румъния). В надпреварата участваха 450 фехтовачи от 22 държави, като при кадетите на пътеките излязоха 147 сабльори от 18 държави.

България беше представена от 20 състезатели, като освен Никола-Томас Георгиев сред най-добрите 32-ма влязоха още трима национали. Никола Господинов от Младост се класира на шесто място, Станимир Пелов от Свечников раздели 20-21-о място с Виктор Айхлер от Швейцария, Иван Колев от Корсар е 24-и. Симеон Далеков от Свечников завърши 35-и, Никола Миланов от Корсар е 40-и, Никола Меицов от Свечников - 50-и, Тервел Касабов - 53-и, а Петър Попов от "Пловдив БГ" е 55-и.

Николай-Томас Георгиев излезе от групите с шест победи от шест срещи. В елиминациите той влезе като поставен под номер 2 и в първия си двубой победи Найджъл Уилям Лий (Малайзия) с 15:5. В срещата за място сред най-добрите 16 сабльорът се наложи над Иван Колев с 15:8. В двубоя за място сред най-добрите осем Георгиев победи Андрий Фешченко (Украйна) с 15:4. В срещата за място на полуфиналите възпитаникът на "Пловдив БГ" се изправи срещу друг българин – Никола Господинов, и надделя с 15:14. В двубоя за място на финала Георгиев изигра още един оспорван двубой, този път срещу Дмитрий Захребелни (Украйна), и отново победи с 15:14. На финала българинът спечели срещу Томас Било (Франция) с 15:11 и взе златния медал.

В отборната надпревара на кадетките първият тим на България в състав Мая Антонова, Ралица Гаджева, Натали Мишинева и Виктория Витлиемова спечели бронзовите отличията. Сабльорките победиха четвъртия отбор на Румъния с 45:34, след това отстраниха втория състав на Великобритания с 45:31, а в двубоя за място на финала отстъпиха пред Румъния с 28:45. В срещата за бронзовите медали българките победиха Азербайджан с 45:32.

Петият тим на България (Ева Атанасова, Екатерина Чаушева, Мария Джалазова и Ива Власева) се класира на 11-о място, вторият отбор (Ая Аройо, Десислава Генкова, Карина Карачорова и Моника Николова) е 14-и, четвъртият (Мина Георгиева, Ева Нарлийска, Инес Шопова и Теодора Янкова) е 15-и, а третият тим на България (Елия Бърдарова, Николета Добрева, Мия Лицова и Мария Тодорова) е 16-и.

В неделя състезанието продължава с кадети отборно и кадетки индивидуално.