Най-добрият ни щангист в последните години Божидар Андреев обяви, че не е напуснал спорта окончателно, а просто си е дал почивка. 

След петото място на Олимпиадата в Токио 24-годишният спортист, родом от сливенското село Тополчане, не е имал време за отдих, а сега при смяната на категориите е преценил, че е по-добре да отдъхне, преди да продължи. Андреев ще пропусне световното първенство през декември.

Преди дни се заформи драма, след като излезе информация, че Божидар се е отказал от вдигането на тежести окончателно, но днес той успокои всички, обявявайки, че ще продължи да вдига за България.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

"Почивам си по цял ден, добре съм. Все още не съм наясно с какво ще се занимавам. Мисля още да си почина. Става малко по-трудно да отидеш на състезание при сменена категория. Тежко ми идва. Казах, че ще си взема почивка, не съм се отказал. Реших да си почина малко от състезания и тренировки. Всички мислят, че съм се отказал, но засега си почивам“, каза пред БНТ Божидар Андреев.

След Игрите в Токио щангистът обеща, че ще се бори за медал на Олимпиадата в Париж през 2024 година. Няколко месеца по-късно той е разколебан дали ще успее да спази дадената дума. 

„Казах го това, но не знам дали ще го изпълня, веднъж обещах и не успях да го изпълня. В спорта е така, един път печелиш, друг път губиш“, каза Андреев, който уточни, че е получил премията си за петото място.

Състезателят потвърди отново, че ще се състезава само под българския флаг - "Преди време отказах предложение на Азербайджан, защото искам да вдигам за България, за родината ми". 

Щангистът коментира, че тимът се подготвя в добри условия - "Министерството на спорта ни помагат със средства за лагери и тренировки, подготвяме се добре, тренираме в хубава обстановка. Не се оплаквам от нищо".

Вчера стана ясно, че е определен съставът на националния отбор по вдигане на тежести за световното първенство в Ташкент. Шестима наши представители ще излязат на подиума в столицата на Узбекистан. Сред тях не е Божидар Андреев.

„Заявката ми за Световното беше оттеглена, защото казах на треньора, че си тръгвам, защото така не мога да продължавам. Нямаше смисъл да ходя на Световно да стана десети, след като сменям категория. Това за мен не е реално“, каза още Божидар Андреев.

 


*Снимка: LAP.BG