Националите ни по биатлон може да останат без треньори в оставащите до края три Световни купи, след като последното решение на Международната федерация е да не разрешава участието на руски и беларуски спортисти или официални лица в своите международни събития до следващо нареждане.

Преди няколко дни от централата излязоха със становище да не спират спортистите, но те да са индивидуални състезатели. Вечерта на 1 март на извънредно заседание на Изпълнителния съвет на IBU обаче позицията им бе променена.

Още преди това да се случи, в българския щаб имаше информация, че руските ни треньори Александър Касперович и Виталий Норицин няма да могат да водят тима на купата в Отепя (Естония, 7-13 март) поради забрана от местните власти.

Преди ден пък президентът на федерацията ни Екатерина Дафовска заяви пред "Монитор", че няма да има проблем с руските специалисти. След последното решение на IBU обаче положението им става доста неясно.

Двамата вече получиха акредитациите си за Световната купа в Контиолахти и поне засега вършат работата си по график

Селекционерът Касперович и световният вицешампион за младежи Благой Тодев се присъединиха към тима ни вчера, след като се придвижиха по най-бързия начин от Солджър Холоу (САЩ). По план Тодев трябваше да застане на старт утре (4 март) за щафетата при мъжете, която трябваше да открие българското участие в първата купа след олимпиадата в Пекин.

Както вече стана ясно, обаче Димитър Герджиков прекрати кариерата си веднага след игрите и мъжете останаха трима, което ги извади от стартовите списъци. Благой и Касперович пък ще трябва да изкарат известно време с едни и същи дрехи, след като багажът им не пристигна във Финландия.

В същото време България записа пореден успех на световното първенство за младежи и девойки в Юта, след като в последния ден на надпреварата щафетата ни при девойките на 3х6 км спечели бронзови медали.

Валентина Димитрова, Стефани Йолова и Лора Христова се пребориха за отличията, след като направиха много прецизна стрелба, в която използваха само 5 допълнителни патрона и финишираха на 1.42,6 мин. от шампионките от Италия. На второ място се класира щафетата на Германия. Страхотно представяне направи Стефани, която между първа и втора стрелба дори бе лидер, а след това предаде на Лора на втора позиция.