На 16 октомври (събота) фондация “Наука за природата” организира първото официално "Dog friendly" надбягване в България, в което участниците ще могат да бягат заедно с домашните си любимци. Най-новият планински ултрамаратон у нас ще се проведе в Източни Родопи, а стартът и финалът ще бъдат в Крумовград.

Всеки участник ще може да избере една от трите дистанции:

Диво трасе: 62 километра с 1900 метра положителна денивелация – Крумовград – Ковил – Татул – скални ниши с. Неофит Бозвелиево – Находище на родопски силивряк – Шейтан дере – яз. Студен кладенец – Вълчи дол – Крумовград. Контролно време – 10 часа, денивелация +1500 метра

Полудиво трасе: 33 км (с 1300 м D+) – Крумовград – Ковил – скални ниши с. Неофит Бозвелиево – Вълчи дол – Татул – Крумовград. Контролно време – 6 часа, денивелация +800 метра

Питомно трасе: 16 км (с 600 м D+) - Крумовград – Ковил – Крумовград

Fun run: 5 км – Надбягване за малки и големи по поречието на р. Крумовица, това трасе се препоръчва за деца и неопитни бегачи. Всеки ще може да се наслади на дивата природа и да бяга колкото може.

Лицето на ултрамаратона е Мая Танева. Тя е от Асеновград и е позната сред планинските бегачи в България. Участвала е в над 40 състезания, в някои от тях е побеждавала. Мотивирала е много хора да започнат да спортуват. Тя често е доброволец в различни дейности – организиране на спортни събития като „Спаси Пирин”, изграждане на екопътеки и др. Мая Танева също така е член на НПО „Дай лапа“.

Трасетата на състезанието "Надбягване в Източни Родопи" преминават изцяло по неотъпкани пътеки, като не се пресичат туристически или други маркирани маршрути, тъй като в местността няма нито една маркирана (официална) туристическа пътека. Това прави района още по-привлекателен за авантюристите. 

Всеки участник ще може да се докосне както до известни културни паметници като Татул, така и до уникални природни феномени като Шейтан дере. Макар трасето да не предлага голяма денивелация, техничните спускания и изкачвания ще събудят интереса и на най-запаления бегач.

Целите на ултрамаратона:

- да популяризира природните богатства на района;

- да развие района като дестинация за природосъобразен туризъм. Районът се отличава с дивата си природа, чистата околна среда и с топлите и добродушни родопчани;

- да се даде достъп на местното население до организиран спорт.

За регистрация - ТУК!  

Събитието във "Фейсбук"!
 

Хей! Каним ви да потичаме из забележителните хълмове на Източни Родопи! За първа година ще стартира ()...

Публикувахте от Наука за природата - Science for Nature в Понеделник, 6 септември 2021 г.