Легендарният Иван Абаджиев най-после получи държавно признание. Министерският съвет в оставка прие решение за предложение до президента на Република България Росен Плевнелиев за награждаване на Папата на щангите с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта. Колкото и странно да звучи, досега Абаджиев така и не беше възнаграден с най-високото държавно отличие, но ето, че на 81-годишна възраст най-после ще бъде зарадван.

Легендите в спорта отдавна недоумяваха защо за Папата на щангите няма орден "Стара планина". Дори преди известно време Нешка Робева отново напомни, заявявайки, че е грехота Абаджиев все да бъде подминаван от Републиката.

"Атаката срещу мен е водена от българската федерация по вдигане на тежести. Още през 2001 година нашите не искаха да бъда обявен за треньор на ХХ век. Тогава организираха изваждане на поредица компромати, постоянно се хвърляше кал по мен, за да ме злепоставят. Е, накрая станах треньор №1. Знаете ли какво е казал Паганини: “На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават. При мен горе-долу това се случи - отмъщават ми. Аз не съм гениален, защото в спорта гениални няма. В спорта не ти позволяват да бъдеш гениален", сподели наскоро големият Иван Абаджиев в интервю за вестник "ШОУ".

Президентът на България Росен Плевнелиев преди дни връчи орден "Стара планина" на петима български спортисти. За големи заслуги към страната ни в областта на физическото възпитание и спорта с признанието бяха удостоени Йордан Йовчев, Йорданка Донкова, Сийка Барбулова, Стоянка Груйчева и Георги Костадинов. Сега наред е Абаджията, наскоро завърнал се в родината, след като работи и живя в САЩ.

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в Нови Пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953-а, на 21-годишна възраст. На Световното първенство, проведено в Мюнхен през 1955 г., Абаджиев участва в лека категория (тогава до 67,5 кг), две години по-късно, на първенството - в Техеран, той става световен вицешампион в същата категория. След Олимпийските игри - в Рим през 1960-а Абаджиев приключва своята спортно-състезателна кариера.

През 1969 г. става треньор на националния отбор по вдигане на тежести. При изключителна конкуренция от световните спортни сили във вдигането на тежести Абаджиев е подготвил 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони по вдигане на тежести. Неговите състезатели имат над 450 подобрени световни рекорда.

Абаджиев е обявяван за най-добър Треньор №1 по вдигане на тежести на България през 1985, 1986, 1989, 1997, 1998 и 1999 г., а през 2001-а е провъзгласен за Треньор №1 на Република България за XX век.

Освен достигнатите спортни постижения като състезател и треньор, Папата на щангите е и дългогодишен деятел и ръководител в българския спорт и обществен деец. Той е депутат през 1990 г. във Великото народно събрание, а през 1999-а получава титлата "Доктор Хонорис Кауза" на Националната спортна академия "Васил Левски".

Награждаването на Иван Абаджиев с орден "Стара планина" - първа степен е огромно признание за неговите заслуги като състезател и треньор по вдигане на тежести и спортен деятел. Същото ще допринесе за популяризирането на физическото възпитание и спорта в Република България.