Леката атлетика омагьосва толкова силно, че магията й често не се размива цял живот. А треньорският гъдел е вечно жив. Такъв пример е и Пенчо Пенев - най-възрастният действащ треньор в България. Специалистът от Варна навърши 90 години на 27 февруари. 

Bgathletic публикува историята му и следите, които е оставил в аналите на Царицата: 
 
Като треньор роденият на 27 февруари 1929 г. Пенчо Пенев започва да работи през 1953 г. Поради прекъсване от 30 г. неговата тренировъчна дейност протича в два етапа.

В период от 1953 до 1983 г. той успява да изгради успешна бегова школа, през която в различните възръстови групи над 30 негови състезатели (голяма част от тях - рекордьори и шампиони) са преминали през националните отбори, постигайки забележителни успехи (трима заслужили майстори на спорта и девет майстори на спорта). Почти всички негови възпитаници са с висше образование, като шест от тях са учители по физкултура, трима са лекари, бизнесмени и други ръководители (някои от тях вече пенсионери). 

"Голяма е радостта ми, че през този период от моята треньорска дейност, заедно с постигнатите резултати, съм дал нещичко от себе си на моите момчета за тяхното изграждане като личности и реализация в живота", казва Пенев. 

"Убеден съм в силата на спорта за изграждане на личности в живота. Ще си позволя да споделя няколко имена от моите възпитаници, които с преуспяването в реалния живот бяха причина след 30-годишно отсъствие да се завърна отново на пистата. И отново да работя за изграждане на нови личности. Това са:
- Проф. Емил Алтимирски - декан на Софийския технически университет - национален състезател на 3000 м стипълчейз;
- Проф. Светослав Калевски - републикански консултант по неврология - скок дължина;
- Доц. Веселин Айладинов - известен хирург уролог;
- Станимир Ненов е преуспял търговски бизнесмен, като през 1980 г. на Олимпиадата в Москва участва в полуфинала на 3000 м стипълчейз, а през 1984 г. - на паралелните олимпийски игри е бронзов медалист в маратона;
- Георги Тихов - подполковник в МВР Варна, заслужил майстор на спорта, като на 3000 м стипълчейз има четвърто и шесто място на европейски първенства, 14 пъти републикански шампион на 5000 м, 10000 м и 3000 м стипълчейз;
- Кирил Йорданов - в продължение на 14 години кмет на Варна - рекордьор на скок дължина на 14 годишна възраст;
Гордея се с тях и се чувствам безкрайно щастлив."

През 2013 г. - на 84-годишна възраст Пенев се завръща отново на стадиона.

"През втория етап от моята треньорска дейност, започнах да работя с ученици от математическата гимназия във Варна. След едногодишна работа, отборът състоящ се от осем юноши, става отборен републикански шампион на министерството на просветата. Това състезание се провежда ежегодно в град Сливен, като отбора на училище "П. Берон" - Варна пет пъти е републикански шампион за четвърти път ще участва на световно първенство, което ще се проведе в Хърватия", разказва Пенев. 

В продължение на пет години отборът печели ежегодно по 11-12 златни и по 3-4 сребъри медала или общо около 70  златни и над 15 сребърни. Освен постигнатите успехи през тези пет години, състезателите от новото поколение на треньора Пенчо Пенев имат добри изяви и в държавните индивидуални шампионати. През 2014 г. Димитър Балев е голямата изненада с първо място на националния шампионат на 100 м с пр. в групата на под 16-годнишните, в която другият състезател Иво Песев е вицешампион. През следващата година, вече в 9-ти клас, Балев е шампион на 400 м с преп. на младша и старша възраст с резултат 54.92 сек. На балканиадата за старша възраст е финалист на същата дисциплина. През същата година на Европейския мадежки олимпийски фестивал в Грузия е седми на 400 м с пр. Година по-късно участва на европейско първенство за юноши и девойки под 18 г. През 2018 г. Балев е втори на националния шампионат за старша възраст на 400 м с пр. В същата дисциплина при мъжете е също на второ място. На шампионата на България за младша възраст през 2017 г. Мартин Стоев е златен медалист на 2000 м с пр. През 2018 г. Лилия Богданова е шампионка на 400 м гладко на националното първенство под 18 г., а Илкер Наимов е втори в същата дисциплина.