Неделчо Колев е роден на 26 март 1953 г. Двукратен световен (Хавана 1973, Манила 1974) и европейски шампион (Мадрид 1973, Верона 1974) по вдигане на тежести в категория до 75 кг. Печели бронзов медал на олимпийските игри в Москва през 1980 г. Пет пъти е подобрявал световни рекорди при юношите и 14 пъти при мъжете. Колев е Спортист №1 на България за 1973 г. Приключва състезателната си кариера едва на 27-годишна възраст. В момента е президент на българската федерация по вдигане на тежести.

-Г-н Колев, да започнем с добрата новина – глобата от 500 000 долара, която ви беше наложена от Международната федерация по вдигане на тежести, отпадна. Коментарът ви?
- Безкрайно много се радвам, че справедливостта възтържествува. Бяхме подали жалба и очаквахме положително развитие от Международния спортен арбитраж в Лозана. Глобата беше несправедлива и прекалено голяма. Благодаря на нашите адвокати, че си свършиха по отличен начин работата. Това е победа за България и родния спорт!

-Каква година изпратихте? Най-тежката може би, откакто сте начело на Българската федерация по вдигане на тежести?
-Прав сте. 2015 беше много напрегната и динамична година. Започна с този неприятен случай, в който щангистите и федерацията бяха забъркани

заради чужда
небрежност

и заради немарливостта на фирмата производител на хранителната добавка. След това пред нас като ръководство се оформи като приоритет трудната задача да се борим да спасим състезателите от тежки наказания и да докажем, че вината е извън нас. Така се и оказа и доказа, след като тестовете в двете независими и авторитетни лаборатории в Хамбург и в Кьолн категорично доказаха наличието на неупоменат в етиката и спецификацията забранен стероид станозолол в използваната хранителна добавка. До подобна констатация достигнаха и държавни институции в България. След собствена проверка в акредитираната лаборатория "Еврофинс" (Хамбург), Българската агенция по безопасност на храните веднага спря въпросната хранителна добавка „Трайбест“ от разпространение и производство, унищожи блокираните количества и наложи акт за административно нарушение на производителя. Същевременно Министерството на младежта и спорта излезе с категорично становище, че отговорността по случая е извън щангистите, треньора и Българската федерация. Изброеното дотук прави този инцидент коренно различен от досегашните през предишните години, в които бяха намесени български щангисти. Тук искам да добавя, че през 2015 г. – въпреки всичко – БФВТ имаше не малко успехи. България спечели в щангите общо 24 медала, три от които златни от европейски първенства за младежи и девойки. Все пак, в колко спорта можем да се похвалим с подобни отличия.

-Има ли някакви новини около делото, което водите срещу фирмата, заради която се забъркахме в последния голям допинг скандал?
-Няма нищо ново по този случай. Подали сме жалба, заведена е преписка  и очакваме следствието и Прокуратурата да се произнесат… Но засега нищо…

-Тази фирма излезе фантом – само с 10 лева капитал и без адрес. Може ли да искате санкция сериозна и за собственика й?
-Силно се надяваме Прокуратурата и следствието да си свършат работата и да разплетат истината за този изключително неприятен случай докрай. БФВТ е най-заинтересована това да стане час по-скоро. Настояваме виновниците да си понесат отговорността и последствията. Засега обаче виждате, че няма нищо ново в разследването. Притеснението ни е, че и сега нещата ще се размият във времето. Настояваме час по-скоро властите и институциите да си свършат работата, да изяснят как и кой допринесе за поредния неприятен за България и за българския спорт случай. Европейските институции и Световната федерация също очакват да видят как ще завърши този случай.

-Има ли шанс да отпадне поне едно от наложените ни наказания? Нашите адвокати считат, че няма право за едно провинение да има три наказания.
-Надяваме се на справедливо решение. Видяхте, че дори Международната федерация прие, че сме жертва на чужда небрежност и драстично намали наказанията на нашите щангисти, което е без прецедент в нейната практика. Така Световната централа се съобрази и на практика прие нашите аргументи и редуцира наказанията. По тази причина сега настояваме по същия начин да получим и адекватна редукция на глобата и останалите забрани. Преди това и българската държава в лицето на министър Красен Кралев и ръководеното от него Министерство на младежта и спорта излезе с категоричното становище, че вината е извън щангистите, националния отбор и федерацията. Адвокатите са изградили своята теза, дано това да бъде взето предвид при решението на Арбитража.  

-Кога за последен път се чухте с Тамаш Аян? Какво си казахте?
-На Световното в Хюстън се видяхме няколко пъти. След това не сме се чували по телефона.

- Защо, според вас, бяха сритани тотално престижът и авторитетът на нашата школа? Как ще привлечете повече деца в залата? Как ще ги увлечете към вашия спорт?
-Правим всичко възможно в това отношение и не сме спрели да работим с децата, което е наш приоритет. Ръководството на БФВТ закупи 20 комплекта щанги, специални сетове за най-малките. Отделно закупихме и подиуми. И тази година трябваше да закупим, но в момента е спряно субсидирането. Наред с това изготвихме и влезе в действие специална програма за развитие на детско-юношеския спорт във вдигането на тежести. Още през миналата година

въведохме
състезания за
13-годишни,

за да провокираме интерес сред най-малките, които се радват на голям интерес. Българските щанги скоро ще върнат престижа си в световния спорт. Нямам ни най-малко съмнение в това.

-Как ще коментирате последните обвинения на бивши национали, отправени чрез агенция БЛИЦ? Визирам най-вече нападките, отправени от Александър Димитров, Стоян Енев, Ферди Назиф и Стефан Петров. Кажете по няколко думи за всеки един от тях, ако обичате...
-Сами се убедихте, колко много неща от техните твърдения се отказаха неистини. Сред „обвинителите“ имаше и срамни случаи на бойкотиране на националния отбор на Световното първенство в САЩ и отказ да се състезаваш за България за сметка на личния си интерес в Бундеслигата. Безсмислено е да влизаме в подобни спорове…Казал съм си отдавна мнението за тези необмислени и неаргументирани обвинения.

-Вярно ли е, че не сте пуснали Енев и Назиф да се състезават за друга държава? Заради изявите им в медиите ли?
-Това не отговаря на истината. Никога не е постъпвало искане от тях. Само веднъж Енев се обади по телефона и му отговорих, че няма никакъв проблем да се състезава за друга държава. Не зная откъде идват тези твърдения.

-Защо казахте, че не познавате Назиф при положение, че той донесе първия ви медал, откакто вие сте шеф на федерацията?
-Не съм казвал подобно нещо...

-Казахте на пресконференция, че знаете откъде идват тези атаки. Бъдете по-конкретен и кажете откъде идват те.
-Сами можете да се досетите, че това са същите хора, докарали преди няколко години до колапс българските щанги, които имаха три различни ръководства. Нека посочат от 1990 година досега колко ръководства се смениха…

-Отново се зароди някаква опозиция срещу вас. Искат да ви свалят от поста. Срещу вас публично се обявиха Асен Златев, Кристияна Колева, Иван Чакъров и Марин Милашки. Те твърдят, че фалшифицирате документи. Целта била да се източват пари от Министерството на спорта. Щяха да съберат 24 клуба и да искат извънредно Общо събрание. Искат и отнемане лиценза на федерацията. Как ще коментирате техните действия?
-Излишно е да коментирам некоректни нападки и измислени обвинения. Не знам какво ви казват и за какво претендират, но тези дни клубовете си подадоха всички документи и заявки за картотекиране през тази година във федерацията. Нека протестират, щом искат. Живеем в правова държава и всеки има право да изрази мнението си.

-Колева показа списък на щангисти, фигуриращи в клуба от Хасково, но всъщност те били от други клубове или скъсали със спорта.
-По този въпрос навремето от спортното министерство създадоха четири олимпийски звена към държавните спортни училища и във всеки център искаха да има поне по десет души в спорт. Хасково беше център, трябваше да има по десет състезатели, но тъй като нямаше достатъчно деца, за да се запазят тези центрове и да се запазят специалистите, се реши към тях да бъдат прикрепени по 1-2 деца от други центрове.

-Липсва ли наистина конкретна финансово-счетоводна информация как е разходван бюджетът на федерацията по отделни пера и как отделните разходи са формирани и натрупвани?
-Няма такова нещо. Всичко е според законите и нормативните изисквания. Благодарение на редица гнусни доноси БФВТ е сред най-често подлаганите на ревизии и одит. Даже бих казал, че сме най-проверявани. Иначе всеки може да си говори каквото си иска.

-Колко клуба членуват при вас и има ли сред тях т. наречените “фантоми”?
-Няма такива фантоми. Има клубове регистрирани в съда, в Министерството на правосъдието, в БФВТ и в Министерството на спорта. Тези клубове са в процес на развитие. Нека престанат с тези обвинения.

-Коя е тази служителка, която постоянно ви топи пред мъжа си адвокат и член на предишното ръководство на федерацията? Постоянно слухтяла, донасяла за вас...
-Няма смисъл. Не ми се влиза в махленски спорове и интригантски истории…

-Вие сте най-младият майстор на спорта – едва в девети клас сте ученик. Как постигнахте това?
-Бях попаднал на добри треньори. С много усилия, труд, постоянство и огромно, желание…

-На Олимпиадата в Москва през 1980 г. сте капитан на националния отбор. Ние завършваме втори в отборното класиране след домакините. Постигаме 249 точки срещу техните 250. Един от вашите съотборници прави три “нули” в опитите си. Кой е той? Сърдите ли му се, че не взехте титлата?
-Абсолютно. Пламен Аспарухов нарочно хвана нула. Той лично си е признал. Какви са мотивите и подбудите му, нямам представа. Това щеше да бъде най-голямото постижение на българския спорт. Българските щангисти да победят руските богатири насред белокаменна Москва…

-Вие завършвате с бронзов медал в столицата на СССР. Можехте ли да се преборите и за златото?
-През 1975 г. получих много тежка травма. Трябваше ми време да се възстановя, но не се получи. В Москва на олимпиадата Асен Златев бе със 7 години по-млад от мен, а руснакът с пет.. Трудно беше…Но въпреки това направих всичко по силите си. Преодолях болката в името на родината.

-Методите на Папата на щангите Иван Абаджиев са одобрявани от едни и критикувани от доста повече хора. Вие от кои сте?
-От тези, които  са ги изпитали на гърба си и знам какво представляват точно. Именно поради което ги одобрявам.

Абаджиев е
голям треньор

Един от най-големите в историята на щангите.

-Бившият ви съотборник Йордан Биков преди време твърди буквално следното: “Неделчо Колев зобеше с шепи. Ръцете му трепереха.” Как ще коментирате това доста сериозно обвинение?
-Имал съм личен разговор с Йордан Биков и той остана много учуден и не знаеше дори кой го е написал. Според него това е измислица с цел да бъда компрометиран. Доказателство за това, че никога не съм хващан с допинг.

-В какъв размер е най-голямата премия, която сте взимали във вашата състезателна кариера?
-Това е много личен въпрос… Но и на времето всичко се знаеше…

-Зная, че първата ви кола е Пежо. Взели сте го през 1973 г., когато чупите два световни рекорда. Така ли е?
-(Смее се) Това всъщност беше автомобил на бившата ми съпруга. Ето виждате ли как се раждат слуховете и митовете…

-Титлата “Спортист на годината” от 1973 г. ли е най-скъпият ви успех в кариерата? Кого изпреварихте тогава в класацията?
-Да, това един от най-скъпите ми успехи в живота изобщо. Няма как да не се чувствам горд.

-Разкажете за запознанството ви със “симпатичната кубинка Мерседес”, която, доколкото зная, ви предлага да избягате в САЩ.
-Това са легенди. Няма да се впускам в тяхното опровергаване или признание. В Хавана през 1973 г. станах световен шампион и оттам са ми едни от най-добрите спомени.

-Някога предлагали ли са ви да станете агент на ДС? Защо отказахте?
-Никога не са ми предлагали и никога не съм бил.

-В крайна сметка, оптимист ли сте, че ще има български щангисти в Рио де Жанейро на Олимпиадата?
-Всичко зависи от решението на Международния спортен арбитраж по жалбата ни в Лозана. Ние в БФВТ направихме всичко по силите и използвахме всякакви възможности за да намалим възбраните и наказанията, появили се – отново напомням – заради чужда немарливост. Силно се надявам на положително развитие в случая, за да може да се сведат до минимум неприятните последици за българското вдигане на тежести.
МИЛЕН ДИМИТРОВ