Двама български щангисти излязоха на подиума още в първото изпитание на Световното първенство по вдигане на тежести в Хюстън(САЩ), тъй като група D на кат. 62 кг бе насрочена за изпитание № 1 в официалната програма.

Петър Ангелов събра двубой 245 кг, който му стигна за осмо място в групата. Ангелов стартира с неуспех на 110 кг, после се справи с тази тежест и завърши изхвърлянето с безуспешен опит на 113. В изтласкването той премина без проблеми през 130, после 135 и се препъна само на 140 кг. За мястото си в крайното класиране, Петър ще трябва да изчака състезанията в останалите групи.

Другият ни представител Стилян Гроздев направи три неуспешни опита на 110 изхвърляне и така отпадна от двубоя. В изтласкването Стилян успя и в трите си излизания на подиума: 130, 135 и 137 кг.

"Стилян е 16-годишен, това бе негово първо излизане на големия подиум и очевидно психически не издържа на напрежението," коментира от Хюстън за сайта на федерацията старши треньорът на националния отбор Иван Иванов. Олимпийският шампион от Барселона през 1992 година отказа да се нагърбва с каквато и да е прогноза за представянето на останалите ни трима щангисти на световното.

Следващата категория с наше участие е 77 кг. В група D във вторник от 16.30 ч. българско време ще излезе младежкият олимпийски шампион Божидар Андреев, спечелил злато на игрите в Нанджин2014. Другият ни представител е Александър Димитров, който е в група C, насрочена за сряда рано сутринта от 03.25 часа българско време.