Излежаващият присъда за убийство параолимпийски шампион по лека атлетика Оскар Писториус претърпя невероятна промяна в затвора. Поведението му вече е съвсем различно и дори може да се надява на известно помилване.

35-годишният южноафриканец беше осъден на 13 години и пет месеца, след като на 14 февруари 2013 г. по изключително зверски начин уби своята годеница Реева Стеенкамп.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Първоначално той твърдеше, че е объркал жената с крадец, проникнал в дома му чрез вратата на банята. Съдът в самото начало го осъди на пет години за непредумишлено убийство, но след това мярката беше променена на шест години за преднамерено отнемане на човешки живот.

Последва обжалване от страна на семейството на Стеенкамп, а сестрата на жертвата заяви: „Той трябва да бъде затворен до края на живота си. Последните три куршума са изстреляни с ясната мисъл да я убие“. В крайна сметка през месец ноември 2017 г. Върховният апелативен съд произнесе настоящата присъда.

В затвора „Атериджвил“ край Претория Оскар Писториуис първоначално се сближи с чешкия мафиот Роман Крейчирж, с когото често играеше футбол. Дори имаше случаи на нападение над други затворници.

В последно време обаче бегачът е претърпял пълна промяна. Той е създал зеленчукова градина, за която сам се грижи, а продуктите се ползват в ежедневното меню на затвора. Освен това Писториус е станал проповедник и провежда курсове по теология зад решетките.

„Чувам, че с поведението си има положително влияние върху останалите затворници. В семейството се надяваме, че през следващата година Оскар ще бъде освободен под гаранция“, заяви бащата на бившата звезда на параолимпийския спорт.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК