Италианката Ема Мария Мазенга гравира името си в историята на леката атлетика на 91-годишна възраст. В категория Z90+ на състезанието за ветерани във Венето (Италия) тя постигна невероятните 54.47 секунди на 200 метра в зала, подобрявайки световния рекорд за своята възраст с цели 5 секунди.

Мазенга поддържаше внушителната скорост от 13 километра в час. Постигането на подобно постижение е удивително, като се има предвид, че повечето хора биха се задоволили просто да доживеят до 91 години, камо ли да поставят световен рекорд за възрастова група с такъв резултат.

Това, което добавя страхопочитание, е нейното невероятно завръщане. Според италианския "Вог" тя е започнала да тренира само месец преди състезанието, след като е счупила гръдна кост.

"Много е просто. Никога не спирам да тренирам. Всяка сутрин се разхождам с моя приятел, а между разходките и бяганията има каране на колело. Емоцията, която ми доставя състезанието, адреналинът, който получавам на всяка тренировка, зареждат дните ми с енергия", споделя 91-годишната италианка.

Мазенга е пенсиониран професор по химия от Северна Италия, започва да се състезава в състезания за жени ветерани едва на 53-годишна възраст. Въпреки поставянето на световния рекорд, Мазенга остава скромна и уверена, че може да постигне още по-добри времена в предстоящите състезания на италианския Мастърс шампионат в Анкона и Европейския шампионат в Торун, Полша, насрочени за март.

Бившият рекорд на 200 метра на закрито за категория Z90+ съществуваше 13 години и принадлежеше на легендарната канадската ветеранка по лека атлетика Олга Котелко. Тя почина през 2014 година на 95-годишна възраст и държеше повече от 30 световни рекорда и спечели над 750 златни медала в състезания.