Преди световното първенство по вдигане на тежести за кадети в Банкок (Тайл, 3-10 април) 16-годишната Даяна Димитрова е дала положителна проба за диуретика фуросемид. Това потвърди пред "Сега" ген. секретар на федерацията (БФВТ) Борислав Гидиков. Той поясни, че в БФВТ известието за положителната проба е пристигнало в понеделник (1 май).

"В Добрич са дошли допинг ченгета - унгарци, и са й взели проба още в 6 часа сутринта. Вероятно ще бъде положителна и пробата й от световното в Тайланд - поясни Гидиков. - По процедура първо, Димитрова и треньорът й в клуб "Добрич" Божидар Божилов трябва да дадат обяснения. След това евентуално ще се отваря втората проба и ще се налага наказание".

Според Гидиков Димитрова е закъсняла за лагера на националния тим, защото е имала изпити в училище. Затова и не е преминала задължителния контрол, който се прави на всеки национал преди подготвителни лагери.

На световното в Банкок, квалификация и за младежката олимпиада в Буенос Айрес (Арж) догодина, Димитрова се класира 8-а в кат. 48 кг. Резултатът й ще бъде анулиран и тя най-вероятно ще бъде наказана за 2 г. Димитрова е еврошампионка в своята възрастова група от 2016 г.