Голям скандал се разрази на международния шахматен турнир Гранд Оупън Благоевград 2013. Добилият скандална репутация Борислав Иванов отказа да се подчини на ръководителите на турнира, които имаха съмнения, че използва непозволени средства, скрити в обувките му, информира e-79.com.
 
Иванов отказа да се събуе за проверка и загуби служебно партията си срещу американския милионер Максим Длуги. Иванов по-рано през годината отказа да се подчини и на решение на родната федерация по шах и не е ясно дали няма да получи и санкция. Съгласно регламента на турнира Борислав Иванов е длъжен да се съобрази с решението на организаторите и има право да бъде претърсен.
 
Скандалите с Борислав Иванов миналата година на турнир в Хърватия, където бе събличан гол от организаторите, но помощни средства не бяха открити. След това разправии с Иванов имаше и на няколко турнира в България, като във Велико Търново няколко противници не се явиха срещу него и той не можа да вземе парите, които му се полагат от наградния фонд.
 
Именно заради участието на Иванов турнирът в Благоевград е бойкотиран от почти целият български шахматен елит. Турнирът се провежда при изключителни мерки за сигурност. В зала „22 септември“ има специални устройства, които заглушават GSM и Wireless сигналите. Победителят ще спечели 10 000 лева от наградния фонд, който е 43 700 лева.