Руският президент Владимир Путин подписа указа за назначението на Михаил Дегтярьов за министър на спорта. Вчера 42-годишният бивш майстор на спорта по фехтовка смени Олег Матицин, които заемаше поста от 2020 г. Назначението на Дегтярьов беше одобрена от парламента с пълно мнозинство – 350 гласа „За“, 79 въздържали се и нито един против. От друга страна обаче предизвика много негативни реакции от обикновените граждани, които засипаха социалните мрежи с недоволни коментари.

Михаил Дегтярьов е свързан не само с фехтовката, но и с един от най-обичаните спортове в Русия – хокеят на лед. Той е председател на попечителския съвет на Амур (Хабаровск), който участва в първенството на Континенталната хокейна лига. Освен това е член на управата на Руската хокейна федерация. През 2021 г. Дегтярьов беше избран на губернатор на Хабавския край от Либерал-демократическата партия на Русия, който беше основана от противоречивия Владимир Жириновски (починал през 2022 г.).

„Този е шут. Как въобще може да заема поста, на който са били толкова силни фигури в руския спорт“, коментира един от потребителите на социалните мрежи.

„От сауната в министерския кабинет. Това е историята на успеха. Посвещава се на учителя Жириновски“, пише друг, напомняйки за съвместните посещения на двамата в сауна.

Мнозина припомнят и някои от сензационните законодателни инициативи на Михаил Дегтярьов в ролята му на депутат. Сред тях са забрана за продажбата на долари в Русия, пребоядисване на Кремъл в бял цвят, забрана за продажбата на алкохол в рамките на един ден от годината и създаване на речник с ругатни. Сред другите му предложения са връщането на имперския руски флаг като национално знаме, забрана на хомосексуалистите да даряват кръв и създаване на държавен стандарт за Дядо Коледа и Снежанка.