Нови два силни рекорда бяха записани в Обиколката на Витоша и при бегачите. Шампионите Александър Спасов и Мария Николова подобриха върховите постижения от миналата година с впечатляващи разлики.

Близо 850 участници застанаха на старт в полунощ срещу неделя и времето бе благосклонно към тях. Към 20-ия километър напред се откъсна Александър Спасов, който увеличаваше непрекъснато преднината си по трасето. 25-годишният атлет, родом от Ихтиман, имаше перфектна подготовка и тактика, край него последователно бягаха трима пейсмейкъри от щаба му, които точно го водеха с желания ритъм. Единствен близо по петите му бе победителят от преди две години и миналогодишен вицешампион Ивайло Атанасов, но в края и той не удържа на мощната атака.

На финала Спасов си осигури победата с време 8.12:06 ч., което уникален рекорд – с над половин час по-добър от постижението на миналогодишния шампион Андрей Гридин. За втора поредна година Атанасов завърши втори (сега на 18 минути след шампиона), но и той подобри личния си резултат с цели 18 минути. Бронзът бе за Тодор Цанков, финиширал половин час след победителя.

Това е трета Обиколка за шампиона Спасов, преди две години той бе 40-ти, миналото лято – четвърти и сега е номер 1. На финала бе посрещнат с огромна торта от своите близки, лакомството бе преполовено за няколко минути. „Имах точен график и го спазвах, за което благодаря на моите водачи – с част от тях преминахме заедно финалната линия. Планирах резултат около 8.15 ч., а ето че бягах и по-бързо. Трудното бе в началото, защото не мога да бягам през нощта. Имам много приятели и всички сме луди по Витоша 100. Уникално състезание!“ каза веднага след финала победителят.

При жените Мария Николова защити титлата си от миналата година и спечели за четвърти път при осмия си пореден старт в Обиколката. „Трасето не бе така кално както миналата година, когато през нощта ни застигна силна буря. Щастлива съм, че бягах по-бързо от предишното си участие,“ заяви шампионката, която подобри с близо 12 минути миналогодишния си рекорд на състезанието, а преди нея сега финишираха само 9 мъже.

Топ 3 при жените допълниха Надежда Ангелова и Симона Неделчева.

Вчера Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха шампиони при колоездачите в тазгодишната Обиколка на Витоша, едно от най-популярните и мащабни спортни събития на Балканите, съобщава www.sofia2018.bg. 35-ото издание на проявата известна още като Витоша 100 събра на старт 1708 велосипедисти. Сред тях бе и председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков (на снимката вдясно). В дебютния си старт шефът на столичните общинари не се предаде и въпреки повредата в неговия велосипед успя да завърши 100-те километра с колело назаем за 12.48:50 ч.

Това лято сред участниците в 35-ото издание на Обиколката има представители на 24 държави, като чужденците са над 50. Общо над 2668 са стартиралите във всички изпитания. Още миналата година трасето бе леко удължено с няколко километра, за да може да се доближи максимално до 100-те км. Отново по маршрута бяха изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

И тази година Обиколката на Витоша е част от "София2018 – Европейска столица на спорта" и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. "Софийска вода" пък осигури душове за участниците в зоната на старт/финала.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ - ТУК!