Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Минната компания, която спонсорира Световната купа по художествена гимнастика в зала “Армеец”, ще финансира участието на родните грации на Олимпиадата в Лондон. За втора поредна година елитът на световната художествена гимнастика ще пристигне в София за участие в Световната купа, клас “А”, която ще се проведе от 3 до 5 май в “Арена Армеец”. Очаква се това да бъде най-голямото състезание от този ранг преди Лондонската Олимпиада през август. Участие са заявили 20 индивидуални състезателки и рекордните 11 отбора от каймака в този спорт. Българските зрители ще видят най-титулуваните състезателки на Русия - Евгения Канаева, която е олимпийска и трикратна световна шампионка, Дария Кондакова, миналогодишната победителка в Световната купа и Дария Дмитриева. Със сигурност най-голям ще бъде интересът към новите съчетания на нашия ансамбъл, както и към участието на родните грации Силвия Митева и Мария Матева. Важното премерване на силите броени месеци преди да бъде запален огънят на най-голямото състезание на планетата, ще премине пред погледа на 12 от 16-те неутрални съдии, които ще участват на Олимпиадата в Лондон.

По време на Световната купа тази година нашата федерацията ще отбележи и 60 години от основаването на художествената гимнастика в България. По този повод ще бъдат поканени да присъстват всички златни момичета от най-добрите години за българската художествена гимнастика. Успоредно със Световната купа, в зала „Армеец” ще се проведе и първата надпревара за новоучредената купа „Дънди”, за която ще се състезават все още некороновани кандидатки за слава. Генералният спонсор на Световната купа – международната минна компания „Дънди Прешъс Металс Инк“ вече традиционно подкрепя българската художествена гимнастика. Миннодобивната компания беше генерален спонсор на Световната купа в София през миналата година и подкрепи подготовката за участието на националния ни отбор на световното първенство в Монпелие, където момичетата убедително се пребориха за олимпийски визи. През тази година компанията ще финансира и участието на българските гимнастички в Лондон.

untitled1.jpg

Главният треньор на националните отбори Илияна Раева е невероятно нахъсана да докаже, че поколенията на “златните момичета” не са останали в миналото. Сега тя проявява духа си на голяма шампионка като дава всичко от себе си, за да влее на възпитаничките си перфекционизма и глада за успехи, характерен за нейната състезателна биография. България има всички шансове да повтори и надмине най-славните си моменти в художествената гимнастика, убедена е днес звездната Раева.

„В последните години въпреки трудностите успяваме да вървим напред и да постигаме добри резултати. За нас е много важно да имаме съпричастни фирми и институции, които да ни помагат, за да можем да поддържаме традицията в този спорт. „Дънди Прешъс“ отново ни подадоха ръка, за да можем успешно да организираме Световната купа в София. Това е много важно, защото колкото и желание и професионализъм да се влага в спорта, нищо не се получава без финансова обезпеченост”, каза председателката на Федерацията по художествена гимнастика Мария Гигова. За „по-малката” купа на турнира – “Дънди Къп“, ще се борят 33 индивидуални състезателки и 4 ансамбъла от общо 17 държави. От минната компания се надяват, че тазгодишният прощъпулник на новата купа ще постави началото на едно дългогодишно състезание, което допълнително ще мотивира младите спортни таланти. Директорът „Корпоративни и външни отношения” на „Дънди Прешъс“ Алекс Нестор (на долната снимка в средата) увери, че от компанията са горди да подкрепят спорт, който в миналото беше толкова важен за българите, и който има шансове да си възвърне старата популярност./БЛИЦ

untitled2.jpg