Баща и син седят край кухненската маса. Бащата чете вестник, а детето е заровило глава в учебниците си. В един момент родителят стига до спортната новина, че известен футболист е подписал нов договор за 50 000 евро на седмица. След това бащата поглежда сина си и казва: Зарязвай учебниците! Отивай да риташ топка.

Това е виц, който преди няколко беше показваше съвременната размяна на приоритетите и как големите спортисти стават по-богати и по-успешни от учените.

Преди години родителите трудно прибираха децата си от двора, където играят на топка. В днешно време майките и бащите не могат да отклонят вниманието на своите дъщери и синове от екраните на компютрите, телефоните и конзолите за игри. Доводите са същите, които преди време се ползваха срещу преследването на топката в двора.

Има обаче едно голямо НО и то е в защита на страстта на децата към игрите на компютъра, таблета, телефона и други подобни устройства. Добрите състезатели на компютърни игри печелят доста сериозни пари и при това без да играят хазарт по интернет.

На наградите на ФИФА за най-добрите футболисти в света, които бяха раздавани през септември в Лондон, край известните играчи се въртеше един 18-годишен очилат младеж и се снимаше със Серхио Рамос, Лука Модрич, Тибо Куртоа и други. Името му е Мосад Алдосари (на снимката с Модрич) и е от Саудитска Арабия. Той може и да не е известен за футболните маниаци, но имаше заслужено място на наградите.

Този млад мъж, под името Msdossary спечели световния шампионат на ФИФА по електронни спортове, който се проведе в „О2 Арена“ в Лондон през август. За първото си място Мосад спечели 200 000 паунда. Трябва да се отбележи, че саудитецът не е най-богатият и най-известният играч на електронни спортове.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Името Оладжиде Олатунджи може да не говори нищо на хората, но KSI е много популярен сред феновете на компютърните игри. Той започва през 2011 година с канал в „You Tube“, в който публикува видеоклипове на различни трикове за прилагане в електронните игри. Към момента каналът му има близо 20 милиона абонати, а някои от видеата се радват на повече от 4 милиарда гледания. В „Уикипедия“ срещу името му пише Ютюбър, рапър, коментатор на компютърни и видео игри, комик, актьор и боксьор на аматьорско ниво.

KSI годишно печели по 2,9 милиона паунда от реклами, маркетингови и рекламни права. Компютърната игра „ФИФА“ обаче му дава началния тласък за тази бизнес империя. На канала си в „You Tube“ той първо публикува обучителни клипове как да се изпълнят различни трикове от останалите играчи. Оладижде Олатунджи е част от цяла група Ютюбъри с името „Sidemen“. Повечето от тях са станали известни и богати чрез играта „ФИФА“, а четирима живеят заедно в луксозно имение, което разполага с огромна градина, басейн, фитнес зала и тераса на покрива. Карат скъпи коли, произведени по поръчка от „Ламборгини“ (колата на KSI на снимката долу), „Астън Мартин“, „Ауди“ и други.

Младежи като Msdossary и Спенсър Ийлинг–Горилата, миналогодишният световен шампион по електронни спортове, са изключително добри на играта „ФИФА“. Поддържането на подобно ниво е целодневна заетост, все едно са на работа. Най-добрите състезатели на компютърни игри дори подписват договори с истински футболни отбори, като изключително силните сред тях взимат невероятни суми.

Msdossary спечели 200 000 долара за световната си титла, но това е само един турнир, а през цялата година има много състезания. Горилата от своя страна има слаб сезон, но въпреки това само от световното първенство взе 30 000 паунда. Всеки елитен състезател по електронни спортове има собствен канал в You Tube, откъдето също печелят пари. Клипове с продължителност от няколко минути се радват на милиони гледания, въпреки че заснемането и обработването им отнема часова, а понякога и дни. Те си имат своите потребители, както останалите хора гледат клипове на популярни песни или любими спортни изпълнения.

Сега английската Висша лига и компанията „EA Sports”, която е създател на играта „ФИФА“, се обединиха в създаването на Висша лига по електронни спортове. Най-добрите играчи на „ФИФА“ в Англия ще имат възможността да представляват реален футболен клуб от всяка точка на света и да печелят доста пари. Това е поредният шанс за маниаците на електронните игри да станат богати, докато правят любимото си нещо.
По текст на „Дейли Мейл“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ