Национална спортна академия "Васил Левски" се включи в благотворителната кампания "Лесно е да си добър. Опитай и ти", организирана съвместно с Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите "А.Р.И.З.-7" в полза на спорта за деца с увреждания.

На 23 март (събота) от 11:00 часа в мултифункционалната зала на НСА деца и младежи със специални образователни потребности, техните родители, студенти и част от лицата на кампанията ще участват в спортен празник, чиято цел е да демонстрира възможностите на спорта за подобряване качеството на живот, образователна и социална интеграция, равен шанс и пълноценна изява на личността.

Събитието е част от социалната политика на Академията за развитие на физическата активност за хора с интелектуални и двигателни увреждания, както и за преодоляване на обществените предразсъдъци спрямо различията. Спортната програма е подготвена от педагози от специалността "Адаптирана физическа активност и спорт" на НСА.

Предвидени са демонстрации по шоудаун, голбол (футбол за незрящи), гребен тренажор и щафетни игри, в които интегрирано ще участват деца с увреждания, преподаватели и студенти. Специална изненада ще бъде футболен мач между родни звезди, родители и девойки от Дома за лица с интелектуални затруднения - гр. Баня.

В рамките на събитието ще се проведе благотворителен базар с творби на известни артисти, художници и занаятчии, носители на наградата "Пазител на традициите" – Кеазим Исинов, Надежда Кутева, Евелина Величкова, Борислав Русинов и др.

Ще се продават и детски рисунки от фонда на конкурса с кулинарна тематика "Рецептите на баба".

Събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на образователни и спортни инициативи за деца с увреждания.