Младата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова обясни, че все още трупа опит и се развива, но целта ѝ е един ден да бъде сред най-добрите в света. Тя започна с реми с украинката Анна Музичук в първия кръг на Турнира на претендентките за световната титла, който се провежда в канадския град Торонто. 

Както е известно, победителката в надпреварата ще има възможност да играе мач за световната титла срещу настоящата ѝ носителка - китайката Цзю Вънцзюн.

"Партията с Музичук беше спокойна и не мисля, че се случи нещо значимо. Трябва да видя отново как премина дебюта, но бих определила играта като спокойна. Смятам, че това е добро начало за мен", каза Салимова в интервю за сайта на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ).

"За първи път играя на Турнира на претендентите, така че се уча в движение. От всички участнички аз съм тази с най-малко опит. Щастлива съм, че успях да се справя с напрежението от първата партия. Не знам как ще протекат другите партии, но винаги е плашещо преди първата. Сега се чувствам малко по-спокойна, защото вече съм тук, играя шах, започнах да свиквам със залата", добави българката, която е и най-младата участничка при дамите.

"Целта ми преди всеки турнир винаги е една и съща - да играя добър шахмат и да науча нещо ново. Голямата ми цел е да бъда сред водещите и най-силни играчи. Вярвам, че има време това да се случи. Сега се уча, набирам опит, опитвам се да играя добре и останалото не зависи от мен", добави Нургюл.

От 21:30 часа българско време тази вечер Салимова ще играе с белите фигури с китайката Лей Тиндзие във втория кръг на турнира.