България официално има медал от Олимпиадата в Лондон през 2012 година. Той е на Милка Манева – състезателка по вдигане на тежести. Засега тя печели минимум бронз, тъй като от Международния олимпийски комитет обявиха 8 случая на спортисти, хванати с допинг на Игрите преди 5 години. Сред провинилите се и туркинята Шибел Шимшек, която се състезава в категория до 63 килограма заедно с Милка Манева. Дисквалифицирането на туркинята означава, че българката официално се премества едно място напред и вече е трета.

В класирането през 2012 година Милка се нареди на пето място. След това обаче победителката в категорията Мая Манеза (Казахстан) отдавна получи своето наказание, което придвижи Милка от петото на четвъртото място. След санкцията на туркинята, нашата състезателка става трета.

Пред нея са рускинята Светлана Царукаева и канадката Кристин Жерар. Очаква се обаче отварянето на пробата и на рускинята, която даде положителна допинг проба при първото отваряне. Ако и втората проба е положителна, което е почти сигурно, Царукаева ще бъде наказана, а Милка Манева ще се придвижи до сребърния медал.

В Лондон България спечели два медала – Станка Златева (сребро) и Тервел Пулев (бронз).