Олимпийският и световен шампион по биатлон Антон Шипулин сложи край на кариерата си. На 29 декември 31-годишният руснак ще участва в традиционното коледно състезание, което ще се проведе на стадиона на Шалке 04 „Фелтинс Арена“ в Гелзенкирхен.

„Това ще бъде последното ми състезание. Взех решение да приключа кариерата си“, обяви Шипулин на специална пресконференция.

От началото на сезона руският биатлонист не взе участие в стартовете от Световната купа в Поклюка, Хохфилцен и Нове Место. През миналия сезон четири пъти боледува от мононуклеоза и лекарите му препоръчаха шестмесечна пауза заради здравословните проблеми. Той не участва на олимпийските игри в Пьонгчанг, тъй като не получи покана от МОК заради допингскандалите с руските спортисти. Той завърши на трето място в генералното класиране за Световната купа.

Антон Шипулин е олимпийски шампион от Сочи 2014 в щафетата на 4х7,5 км, а в същата дисцплина има и олимпийски бронз от Ванкувър 2010. Има един златен, три сребърни и три бронзови медали от световни първенства.