Олимпийските шампионки Токио 2020 Стойка Кръстева и Ивет Горанова ще бъдат част от тазгодишното велошествие и крос „За по-чист въздух“. Заедно с тях сред участниците ще са още едно от златните момичета на българската художествена гимнастика Ренета Камберова, талантливите лица на „София – евростолица на спорта“ Александра Фейгин, Катрин Маноилова, Андреа Коцинова, Йоан Величков и много други.

Всяка пролет хиляди привърженици на колоезденето и бягането за здраве се събират след 9:30 ч. на площад Народно събрание, за да потеглят в 11:00 ч. по маршрут до Южния парк. Пет минути след колоездачите, по същото трасе ще тръгнат и бегачите. Събитието ще бъде тази неделя (23 април) и няма състезателен характер, а цели седмица след Великден да покажем заедно как нашата столица може да бъде още по-цветна, спортна и чиста.

На старта ще бъдат още президентът на Българска федерация по колоездене Драгомир Кузов, общински съветници, а със специален анонс към присъстващите ще се включи прочутият коментатор на колоездачни прояви Любо Венков. Сред участниците обикновено е и легендарният алпинист Дойчин Боянов, който изкачи Еверест без кислород.

За улеснение на стартиращите тази година сборните пунктове се увеличават и ще бъдат 4, от тях след 9:30 ч. участниците ще могат да получат брандирана фланелки и стартов номер, с който да се включат в томболата с многобройни награди на финала в Южния парк. За да сте по-спокойни не чакайте последния момент преди началото на велошествието. След старта пред Народно събрание колоездачи и бегачи се насочват покрай Софийски университет към Орлов мост, после покрай Перловската река до НДК и накрая по бул. „Витоша“ до входа на Южния парк.

Там, с пристигането си пред сцената на голямата поляна участниците и излезлите на чист въздух сред зеленината в почивния ден могат да се включат след 11:15 ч. в десетките активности на спортния празник. За доброто настроение ще се погрижат професионални аниматори и DJ, които са подготвили атрактивна денс музика, за да може всички да се забавляват и да танцуват. Фитнес инструктори ще увличат хората пред сцената със своите безплатни уроци. Техните изпълнения ще са прекъсвани на всеки 10 минути с периодично теглене на томболи със стартовите номера на участниците с наградите за над 6800 лв., сред които осигурени от ЦГМ карти за градския транспорт, Долчини ще връчат 10 подаръчни ваучера на стойност по 70 лв. всеки за онлайн пазаруване на колоездачно облекло, Декатлон ще раздадат 15 велоартикула, „Витоша ски“ осигуряват ваучери за безхплатно ползване на лифтовете в планината, а Pulse са подготвили 3 месечни и 3 седмични карти за фитнес. Всички печеливши ще бъдат изтеглени от легендарните български шампиони и младите ни таланти в спорта.

И още - на специални щандове и палатки ще бъдат демонстрирани пред децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на велосипед. В близост до поляната партньорите от DRAG ще организират състезания с мини колела "И децата карат" за малчугани от 5 до 11-годишна възраст. Над 150 деца традиционно стартират със своите велосипеди на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. След това малчуганите се включват в конкурсите с велосипеди, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите пред сцената.