Факелът с олимпийския огън за зимната Олимпида в Сочи догодина излетя с космическия кораб "Съюз ТМА-11М” тази сутрин от космодрума "Байконур" в Казахстан към Международната космическа станция, съобщава ИТАР-ТАСС.

От съображения за сигурност факелът бе изгасен, а изпращането му в космоса е част от обиколката на олимпийския огън преди Олимпиадата в Сочи през февруари. Церемонията бе излъчвана на огромен екран на нюйоркския площад "Таймс скуеър".

На борда на космическият кораб са руснакът Михаил Тюрин, американецът Рик Мастрачо и японецът Коичи Уаката. Тримата астронавти ще транспортират факела до Международната космическа станция. Те ще работят там в продължение на 4 месеца и ще проведат редица научни експерименти.

В събота факелът ще бъде изнесен в открития космос за пръв в историята на олимпийското движение от руснаците Олег Котов и Сергей Рязански. В понеделник факелът ще бъде върнат на земята, за да продължи 65 000-километровата си обиколка, включваща и посещение на Северния полюс на борда на атомен ледоразбивач, изкачване на върха на връх Елбрус и спускане на дъното на езерото Байкал.

Обиколката с олимпийския огън ще завърши на 7 февруари, когато в Сочи официално ще бъде открита зимната Олимпиада.