Президентът на България Росен Плевнелиев удостои петима български спортисти с най-високото държавно отличие – орден “Стара планина”. За големи заслуги към страната ни в областта на физическото възпитание и спорта с признанието бяха удостоени Йордан Йовчев, Йорданка Донкова, Сийка Барбулова, Стоянка Груйчева и Георги Костадинов.

Държавният глава открои големите български спортисти като пример за упоритост, трудолюбие и достойно поведение.

„Спортът не е само спечелени награди, а ежедневна победа на духа и волята. Това беше най-важният урок, на който ни научихте”, обърна се президентът Росен Плевнелиев към атлетите.

„Вие се наредихте днес не просто в статистиката на тези, които получават това отличие, но и вече сте в редиците на най-достойните българи. Постигнахте го с много труд и го постигнахте с истински патриотизъм, с много визия, с много търпение. Вие приковахте вниманието на цялата нация, поехте нейните аплодисменти, запалихте сърцата на всички, с това, което показахте на света. Вие бяхте по-добри от най-добрите, първи сред първите на планетата“, допълни президентът.

„Ние всички се гордеем с това, което сме постигнали. Правили сме го за България и се надяваме, че ще го правим и занапред. Чувстваме се достойни с наградата“, каза Йовчев от името на всички получили орден.

Йордан Йовчев е участник на шест Олимпиади. Има един сребърен и четири бронзови медали от Игрите, два пъти златен, четири пъти сребърен и един път бронзов медалист от финали на световни купи.

Йорданка Донкова е златен и бронзов олимпийски шампион, един от нейните световни рекорди остава недостижим 23 години.

Сийка Барбулова има златен и бронзов медал от Олимпийските игри, многократен републикански шампион, дългогодишен треньор по гребане.

Стоянка Груйчева има редица отличия, сред които златен и бронзов медал от Олимпийски игри, многократен републикански шампион.

Георги Костадинов става първият олимпийски шампион по бокс в категория до 51 кг, четири пъти е носител на купа „Странджа“, дългогодишен състезател на националния отбор на България.