Пореден български щангист бе наказан за употреба на допинг. Бронзовият медалист в изтласкването от Евро'09 Пламен Боев (кат. 85 кг) е наказан до 13 май 2013 г, пише в. „7 дни спорт”. Досега се знаеше, че Боев е дал положителна допинг проба още на европейското в Букурещ през април, но не бе ясно дали ще бъде наказан и за колко. В крайна сметка от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) наложиха 4-годишна забрана на Боев, за колкото бяха наказани и всички 11 национали, хванати с бианабол преди олимпиадата в Пекин.

"Казаха ми само, че съм наказан, и нищо повече. Никой от федерацията не ми се е обаждал, нито ме е подкрепил. Никой не ми даде обяснение защо се получи така. Няма какво друго да направя, освен да си изтърпя наказанието", заяви Боев, който е племенник на олимпийския шампион от Сидни през 2000 г. Гълъбин Боевски.

Досега версията на българската федерация в лицето на генсека Тенчо Тенев и президента Антон Коджабашев бе, че Боев няма да бъде наказан от IWF, защото при отварянето на Б-пробата му не е присъствал нито един представител на централата. Както обикновено, мнението им бе опровергано от шефовете на международната федерация./БЛИЦ