Националният отбор на Русия по ръгби е един от най-слабите на провеждащото се в момента световно първенство в Япония. Тимът може да не впечатли особено с изявите си при загубите от Япония (10:30) и Самоа (9:34), но един от играчите попадна в световните хроники.

Феновете са изумени от руския капитан Василий Артемиев. 32-годишният защитник впечатлява не толкова с проявите на терена, колкото с акцента си пред камерите. Когато Артемиев говори на английски, никой не може да предположи, че той е руснак, който живее в родината си. Това е така, тъй като ръгбистът говори с ирландски акцент.

Необичайният акцент има своето обяснение. Немалка част от живота на Василий Артемиев е протекла в Ейре, където баща му е бил посланик. Настоящият капитан на Русия е учил в ирландски училища и завършва висше образование в Дъблин. Играе за университетския отбор по ръгби, с който печели няколко трофея.

През 2008 г. Артемиев се завръща в Русия и облича екипа на ВВА Подмосковие, където остава три години. През 2011 година преминава в английския Нортхямптън. Две години по-късно следва ново завръщане в Русия и играе за Красний Яр (Красноярск).

ВАСИЛИЙ АРТЕМИЕВ СЛЕД ЗАГУБАТА ОТ ЯПОНИЯ

ИЗКАЗВАНЕТО НА РУСКИЯ КАПИТАН СЛЕД МАЧА СЪС САМОА