Сирена Самба-Майела спечели титлата на 100 метра с препятствия на европейското първенство по лека атлетика в Рим, подобрявайки рекорд, който в продължение на 36 години беше българско притежание.

Французойката спечели с резултат от 12,31 секунди. Времето ѝ е със седем стотни по-добро от рекорда на европейските първенства, поставен от Йорданка Донкова в Щутгарт през 1988 година. Втора с 12,40 завърши Дитаджи Камбунджи от Швейцария, а с бронза се окичи Пия Скжишовска. Нейното време беше 12,42 секунди.

Домакините от Италия спечелиха три титли във втория ден на шампионата. Ламонт Джейкъбс защити златния си медал в спринта на 100 метра. Италианецът ликува с време от 10,02 секунди. Така той защити титлата си от шампионата в Мюнхен през 2022 г. Втори, на само три стотни, остана сънародникът му Читуру Али, а с 10,06 бронза спечели британецът Ромел Глейв.

Джейкъбс сложи черешката на тортата, след като преди него европейски шампиони станаха още Лоренцо Симонели и Леонардо Фабри. Симонели взе титлата в бягането на 110 метра с препятствия с резултат от 13,05 секунди. Втори с 13,16 секунди се нареди испанецът Енрике Лопис, а на почетната стълбичка се качи и швейцарецът Джейсън Джоузеф с постижението си от 13,43 секунди.

Фабри пък победи в тласкането на гюле. В петия си опит той записа 22,45 метра, с което постави рекорд на европейските първенства. Старото върхово постижение от 22,22 метра бе на швейцареца Вернер Гюнтьор европейското през 1988 година. Фабри изпревари хърватина Филип Михалевич (21,20 метра) и поляка Михал Харатик (20,94 метра).

Рекорд, но по брой поредни титли, записа хърватката Сандра Перкович-Елкашевич. С резултата си от 67,04 метра тя завоюва за седми пореден път европейската титла в хвърлянето на диск при жените. По този начин тя остава непобедена в сектора вече 14 години, като доминацията ѝ на европейската сцена започна през 2014 година.

Със сребърното отличие се поздрави Йоринде ван Клинкен, която в последния си шести опит записа 65,99 метра, което ѝ осигури изкачване до второто място. С това нидерландката стана първата лекоатлетка от 44 години, която взима медал от европейско първенство на диск и на гюле. За бронза с 64,53 метра се пребори Лилиана Ча от Португалия.

В седмобоя при жените титлата е за белгийката Нафисату Тиам. Двукратната олимпийска шампионка завърши двудневната надпревара с 6848 точки, с което постигна рекорд на европейските първенства. Белгийката, която даде най-добри резултати в скока на височина и хвърлянето на копие, както и втори резултат в скока на дължина, подобри с 25 точки стария рекорд на британката Джесика Енис-Хил, записан на европейското първенство в Барселона през 2010 година. За 29-годишната Тиам това е трета титла на Стария континент.

Сребърна медалистка с 6635 точки е французойката Ориана Лазрак-Хлас, а бронзът е за Нур Видс от Белгия с 6596 точки, като и двете записаха лични постижения в дисциплината.

В последния финал от съботната програмата шампион в бягането на 5000 метра при мъжете стана норвежецът Якоб Ингебритсен. Той измина 20,5 обиколки на пистата на 13 минути и 20,11 секунди. Втори на 0,31 секунди финишира британецът Джордж Милс, а трети на 0,92 секунди се нареди швейцарецът Доминик Лобалу.

След първите два дни на европейското първенство в класирането по медали водят домакините от Италия с общо 10 отличия, от които пет златни, четири сребърни и едно бронзово. На второ място с една титла, едно сребро и един бронз е Нидерландия.