Ланс Армстронг може да се завърне към състезанията, но не и към колоездачните. Това е възможно, след като изтече част от наказанието му, наложено от Американската антидопингова агенция (USADA) през 2012 година.

Армстронг, който беше лишен от седемте си титли от Тур дьо Франс при налагане на наказанието, не може да участва в колоездачни надпревари заради доживотна забрана. Той може да се състезава в други спортове, за където беше наказан само за четири години.

През 2012 година USADA доказа, че Ланс Армстронг е един от най-големите измамници в спорта. Оказа се, че той е използвал забранени методики като преливане на кръв и употреба на допинг от различен диапразон – от еритропоетин до тестостерон. Освен това е окуражавал своите съотборници да използват забранените стимуланти.

45-годишният Армстронг сега може да се състезава на национално и регионално нови в различни спортове, без колоездене. Той обаче няма право да участва в държавни шампионати и международни състезания.

Още преди налагането на наказанието Ланс Армстронг се състезаваше в маратон и триатлон. След това обаче беше блокиран от участие в надпревари по плуване и бягане. Бившият колоездач направи опит да се пусне в маратона на Чикаго, но му беше забранено, тъй като състезанието е под егидата на Американската атлетическа федерация.

Сега с изтичането на четиригодишното наказание американецът може да се върне дори към състезания в триатлона в САЩ. Въпреки че в този спорт има колоездене, той не се провежда под егидата на Американския колоездачен съюз и доживотната му забрана в случая не важи.