С лични средства на двама от ръководството на родната федерация по вдигане на тежести в последния момент бе спасено участието на българските щангисти на световното първенство в Ташкент. Късно снощи първата група наши състезатели отпътува за столицата на Узбекистан, където от 7 до 17 декември предстои шампионатът на планетата за мъже и жени. 

С полет през Истанбул за Ташкент отлетяха тазгодишните еврошампиони Ангел Русев и Надежда Мей-Нгуен, както и бронзовият от Европейското Валентин Генчев, заедно с част от треньорския щаб.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"До онзи ден участието ни на Световното бе под въпрос. В последния момент се оказа, че в банковата сметка на Българската федерация няма наличност и нямаше как да се заплатят самолетни билети и настаняването на състезателите. Бяхме с вързани ръце и добре, че президентът на БВФТ Ариф Маджид реагира спешно и заедно с члена на Управителния съвет Кирил Панайотов заделиха от личните си средства, за да осигурят необходимите за участието ни финанси. Благодарение на тях страната ни избегна огромен провал и небивала конфузия“, обясни треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992 г.


* Ариф Маджид и Иван Иванов (Снимка: LAP.BG)

Както е известно, процедурни хватки все още бавят вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство през месец май управа на Българската федерация по вдигане на тежести. Това затруднява неимоверно работата на централата и я поставя в зависимост от подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев. 

"Не само, че не срещаме никакво съдействие от него, но той откровено в момента затруднява дейността на щангите в България, сега постави под въпрос участието ни на световното. Кореспонденция, документация, международни контакти – всичко напоследък се случва с огромни трудности, въпреки неговите действия и бездействия. Искам да изкажа огромната благодарност на всички състезатели, треньори и деятели на щангите към Ариф Маджид и Кирил Панайотов за техния жест, който позволи участието на България на световното първенство“, каза още старши треньорът. 

Пълният състав на България за шампионата на планетата в Ташкент:

Жени:
45 Надежда Мей-Нгуен Русе (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови) 

Мъже:
55 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови) 
67 кг Валентин Генчев (Стара Загора, треньор Стоян Стоянов) 
81 кг Карлос Насар (Червен бряг, тр. Илиян Илиев) 
102 кг Васил Маринов (Клуб „100 войводи“ – Сливен, тр. Станимир Колев) 
109 кг Христо Христов (Клуб „Титан“ – Варна, тр. Живко Николов) 

Напоследък България завръща позициите си сред най-добрите в световните щанги. На тазгодишното европейско първенство в Москва през април нашите спечелиха три златни, три сребърни и един бронзов медала в двубоите с титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова, Карло Насар и Христо Христов и бронза на Валентин Генчев. В общото подреждане с класирането в отделните движенията българите завоюваха 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала. На косъм от отличията в двубоя тогава останаха Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов. 

В руската столица за първи път от десетилетия България завърши начело в крайното класиране по нации при мъжете. С 685 т. бяхме далеч напред на върха пред Армения, която събра 620 т., трети останаха представителите на Грузия с 612 т. В десетката следваха представителите на колоси в щангите, сред които Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия.