Десеткратният носител на Световната купа по плуване в открити води Петър Стойчев сменя дисциплината. 34-годишният плувец спира с маратоните и ще насочи подготовката си изцяло към олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Досега Стойчев е участвал на три олимпиади, а най-добро му постижение е шестото място на 10 км в Пекин през 2008 г.

"С треньора ми взехме решение да внесем радикални промени следващата година", заяви Стойчев.

"Тогава ще се подготвям в чужбина. Ще се преместя в Германия, където имам спаринг партньори от Европа, които ще ми помогнат да развия някои качества. Ще се концентрирам основно върху световното първенство в Шанхай, което е квалификация за олимпиадата в Лондон. Ще е много трудно да се класирам за олимпиадата", добави пред "7 дни спорт" Стойчев.

Плувецът се върна към трагедията в Абу Даби, която му донесе десетата световна купа в плувния маратон. На състезанието на 10 километра в събота се удави американецът Фран Крипън, в резултат на което оставащите стартове за сезона бяха отменени и Стойчев стана шампион.

"За първи път се случва такова нещо. Дано станат ясни причините за това нещастие. От събота насам погледът ми върху плуването в открити води наистина се промени", каза Стойчев. /БЛИЦ