Петя Колчева е първата българка, изкачила най-високия връх на планетата – Еверест (8848). Новината обиколи всички агенции тази сутрин. Адвокатката по професия участва в експедиция заедно със съпруга си Камен Колчев. Те са били част от група още със Су Ме Инг от Сингапур, Лий Пех Ги също от Сингапур, Джонатън Майкъл Шаи и Джъстин Рийс Мерли от САЩ.

БЛИЦ потърси хора от родната федерация за потвърждение на новината, както и за повече подробности около постижението на семейство Колчеви.
"Това е комерсиална експедиция, в която се включват хора от цял свят. Всеки, който има желание, може да опита, но не всеки стига до горе", сподели пред БЛИЦ работещата в родната федерация Дора Маринова, която не бе много словоохотлива и затвори телефона.
Открихме и Дойчин Боянов, който през 2004 година изкачи Еверест, а в момента е член на Управителния съвет на родната федерация по алпинизъм.
"Познавам Петя и Камен. Приятели сме. И те са от София. Бях запознат с това, което се готвят да направят. Експедицията им обаче не е от календара на федерацията и затова няма как да ви дам повече информация", заяви пред БЛИЦ Дойчин Боянов.
"Със сигурност и аз знам толкова, колкото и вие. Дори нямаме информация дали са слезли до базовия лагер. За последно Петя ми изпрати sms на 18 май. Стискаме палци и всички се молим да слязат живи и здрави", каза още Дойчин Боянов, добавяйки, че поне след 3-4 дни може да очакваме снимки от Еверест на Петя и Камен.
"Има комерсиални експедиции, в които се плаща. Сумите не са никак малки. За повече подробности се обърнете към тези, които предлагат офертите или се поразровете из интернет", добави пред БЛИЦ Боянов.
Справката показва, че тарифите за покоряване на най-високия връх в света са различни.
Цялостното изкачване на Еверест по Южния склон (по чийто път са вървели семейство Колчеви) варира между 59 000 и 77 000 долара, а по трудния начин (през Северния хребет) – 40 000 долара.  
Според други тарифи цената на един човек, готов да покори Еверест, е 25 хиляди долара, 56 000 долара за четири човека, а за 7 души – 70 000, в което влиза сервизно обслужване.
Експедицията на семейство Колчеви е съставена от 6 човека, за което общо са платени 72 000 долара – или по 12 хиляди долара на човек.
При атака на Еверест през Китай (или по-точно – Тибет) се плаща отделно такса от 4000 долара, а през Непал (по Южния склон) – 10 000 долара на човек. При групи, както е в случая, цената пада до 4-5000 хиляди, ако в експедицията има повече от петима души. Сметката показва, че удоволствието на двамата българи струва около 35 000 долара (общо), като в това число влизат самолетни билети, визи и други разходи.
Досега най-високата точка на света е била покорявана от 10 българи - мъже. Това са Христо Проданов (13-тият човек в света без кислород), Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков, Николай Петков, Дойчин Василев, Петко Тотев, Христо Христов, Дойчин Боянов, Николай Петков.
Както е известно, Христо Проданов загина, след като на 20 април 1984 година стана първият българин, стъпил на най-високия връх. През 2004 година имаше втори смъртен случай, когато загина българката Мария Масларова, която не успя да покори Покрива на света.