Олимпийската шампионка в маратона от Рио 2016 Джемима Сумгонг беше дисквалифицирана за осем години заради нарушаване на антидопинговите правила, обяви Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

Настоящата санкция на 34-годишната бегачка е удвояване на предишното й наказание от четири години, наложено през 2017 г. Така лекоатлетката ще може да се върне в спорта след 3 април 2025 година.

Преди две години тя даде положителна проба за еритропоетин. Сумгонг опита да се оправдае, че това е станало при наложително преливане на кръв заради претърпян аборт на извънматочна бременност. Кенийката е предоставила пет фалшифицирани документи от болница в подкрепа на тезата си.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Разследването на IAAF установило, че Джемима Сумгонг въобще не е била във въпросната болница, а документите й са фалшификат, тъй като в тях липсва необходимия уникален клиничен код на лечебното заведение. Освен това при аборт на извънматочна бременност се полагат четири дни болничен престой.

След разкриването на истината, олимпийската шампионка излязла с версията, че абортът е направен от лечител, тъй като по същото време в Кения имало лекарска стачка. Тя обаче не е имала логично обяснение защо според документите на УАДА в момента на въпросното прекъсване на бременност е била на петчасов път разстояние от мястото, на което твърди, че се е намирала.

В тази връзка IAAF се възползва от новите си антидопингови правила и удвои предишното четиригодишно наказание. Освен това под внимание е взет фактът, че през 2009 година Джемима Сумгонг отново е представила пет фалшиви документа за прекъсната извънматочна бременност.