International Mind Sports Association (Международна асоциация на мисловните спортове) официално обяви покера за мисловен спорт, игра на умение, редом с шаха и бридж.

Говорейки от Дубай, където бе взето решението на годишния конгрес на IMSA, президентът на Международната покер федерация Антъни Холдън заяви: „Голямо постижение в нашата кампания е да представим покера като игра на стратегическо умение пред света”.
Това се случва точно една година след учредяването на Международната покер федерация в Лозана, Швейцария - на 29 април 2009, с главната цел покерът да бъде приет като мисловен спорт.
 „Във времето това трябва да помогне да освободим покера от правителствени намеси и други ненужни забрани по целия свят. Също така покерът ще бъде част от Световните игри за мисловни спортове на IMSA, които ще се проведат в Англия през 2012 заедно с Олимпийските игри” каза Холдън.
 
Решението идва след много натоварена година, прекарана в работа в посока членство в IMSA. Направена е презентация пред делегатите на генералната среща на асоциацията. След продължителни дебати на закрити врати президентът на IMSA Хосе Дамяни е обявил приемането на Международната покер федерация (МПФ)като член.
Освен покера IMSA е формирана от федерации по шах, бридж и други, които са членки и на SportAccord, глобална организация с около 150 спортни федерации.
Срещите в Дубай, на които са присъствали делегати на МПФ, са били част от Конгрес и международна конвенция на SportAccord. Следващата стъпка за МПФ е да осигури членство в нея, за да запази мястото си в IMSA.
Г-н Холдън ще присъства на конгреса на SportAccord във вторник като наблюдател, където ще бъде подадена формална молба за членство - нещо, което МПФ се надява да стане на следващата годишна среща на SportAccord в Лондон.
На разговори в Дубай Антъни Холдън добавя:
„Сега, когато има членство в IMSA, покерът официално е определен за мисловен спорт и МПФ може да стане член на SportAccord. Това покрива всички изисквания и се очаква да се случи на конгреса в Лондон през 2011”.
 
„Трябва да имаме минимум 40 федерации от поне 3 континента. На този етап сме покрили повече от 50% от тези изисквания и по нашите изчисления не би трябвало да имаме големи затруднения да успеем в рамките на следващите 12 месеца”.
 
„Знам, че целият покер свят ще застане зад нашите усилия, най-малкото, защото покер ще се играе на Световните игри за мисловни спортове, които ще се проведат в Англия, заедно с Олимпиадата”.
 
Най-великият покер-играч за всички времена Дойл Брансън приветства топло новината, като казва:
 
„МПФ заслужава нашите благодарности и поздравления. Вярвам, че времето ще покаже колко важен момент е това за покера. По целия свят играта се сблъскваше с правителствен контрол и други пречки. Вече е очевидно, че се изискват много качества и умение, които са над капацитета на простия късмет”.
Президентът на IMSA Хосе Дамяни добавя:
„Щастлив съм да приветствам МПФ като член на IMSA. Присъствието на покера, заедно с шах, бридж и други мисловни спортове, на годишните IMSA събития, ще покаже на света, че покерът е всъщност мисловен спорт на стратегически умения”.
Следващата година МПФ ще стартира първото световно първенство по покер (отборно и индивидуално), както и участие в събитията на IMSA.