Легендарният шампион и носител на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев получи златна монета „Надежда“ на официална церемония в Общинския културен институт в столичния район „Надежда“, организирана от кмета на район Надежда инж. Димитър Димов.

„Йордан Йовчев е не само голям шампион, но и емблема на българския спорт. Tой е и пример за младото поколение в България. През 2016 г. Йовчев учреди първия клуб по стрийт фитнес „Стрийт Уоркаут България“ с идеята да популяризира спорта на открито в градска среда. Оттогава с неговия екип работим в синхрон, за да мотивираме младите хора в „Надежда“ да изберат движението и активния начин на живот“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“ по време на награждаването. 

Поради неотложни ангажименти в чужбина, Йордан Йовчев не можа да присъства лично на церемонията.

Кметът на район „Надежда“ Димитър Димов отличи още четири обществени  личности, допринесли за развитието на район „Надежда“. Сред тях са Даме Стойков, председател на Обединени спортни клубове „Локомотив“  (Категория „Спорт“), Марияна Тафрова,  директор на Център за изкуство, култура и образование „София“  (Категория „Образование“), Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столична община (категория „Сигурност“) , Драгомир Иванов,  социален работник в Агенция за социално подпомагане , ДСП „Сердика“ (категория „Социални дейности“).

„Вярвам, че хората са в основата на едно успешно общество. Днес, заедно се докоснахме до историите на 5  личности,  превърнали се в положителен пример за район „Надежда“. Хиляди деца и млади хора от „Надежда“ вече спортуват, пеят, танцуват, рисуват, общуват в по-добра и сигурна среда.  Смисълът от нашата съвместна работа   е да вдъхновяваме още и още млади хора“, каза още Димитър Димов пред стотиците гости.

В  музикалната програма участваха ВТФ „Врабчетата“, Младежки духов оркестър към Център за изкуство, култура  и образование – София,  Балетно студио „Артани“, а водещ на събитието беше Симеон Колев.

На церемонията присъстваха още кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Столичен общински съвет г-н Георги Георгиев, общински съветници, народни представители, олимпийските шампиони от Токио 2020 Стойка Кръстева и ансамбъла по художествена гимнастика, и десетки жители на район „Надежда“.