Посланикът на Южна Корея в България Шин Бунам стана почетен председател на Българската федерация по таекуондо (олимпийски версия). Днес той получи признанието на церемония в посолството, а президентът на федерацията Слави Бинев му връчи и почетен диплом.

Същевременно към ръководството на федерацията беше създаден Съвет за обществена подкрепа, на който председател е Чавдар Чернев.

„Смятам, че в момента трябва да търсим обществена подкрепа за да можем да решим най-големия ни проблем – това е създаването на таекуондо център и база за подготовка на всички национални гарнитури. В момента проектът за създаването на европейски център по таекуондо е до „под кривата круша“. Това е и една от причините за създаването на този обществен съвет. Почти всички държави се борят за създаването на централа на кукиуон извън Корея, а ние успяхме. Смятам обаче, че значимостта на това събитие не се разбира у нас от отговорните институции.

В Европа трениращите таекуондо са 30 милиона души. 30 милиона души са потенциалните клиенти на този център. По отношение на земята върху която трябва да се изгради този център – вчера от общината получих две коренно различни писма. Първото от кметът Фандъкова, в което ни поздравява, че ние имаме такива амбиции. Във второто от нейна служителка се казва, че не е взето решение за подкрепа на такова изграждане. Явно трябва да се търси решение на държавническо ниво“, заяви Слави Бинев.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ