Руският спорт понесе още два тежки удара, след като националната армия предприе военни действия на територията на Украйна. Международната федерация по волейбол (FIVB) лиши русия от домакинство на световното първенство по волейбол за мъже.

Шампионатът трябваше да се проведе от 26 август до 11 септември в десет руски града: Москва, Санкт Петербург, Калининград, Ярославъл, Казан, Уфа, Екатеринбург, Новосибирск, Кемерово и Красноярск. Сега се търси нов домакин на шампионата.

Интересното е, че в официалното съобщение на FIVB не се говори нищо по въпроса дали на руския национален отбор ще бъде позволено да участва във волейболния мондиал. „Сборная“ беше изтеглена в група „А“, заедно със Сърбия, Тунис и Пуерто Рико и трябваше да играе мачовете си в Москва.

В същото време Международната федерация по хокей на лед (IIHF) отне членството на Русия и Беларус, а причината също е ситуацията в Украйна. Всички национални и клубни отбори на двете държави са извадени от участие в турнирите под егидата на централата, включително всички световни първенства в рамките на тази година.

Освен това IIHF отне на Русия домакинството на световното първенство за младежи до 20 години, което трябваше да се проведе в Новосибирск и Омск (26 декември 2022 – 5 януари 2023 г.). Допълнително ще бъде определено новото място за провеждане на шампионата. Все още няма решение за световното първенство за мъже в елитната група, което по програма трябва да се играе в Санкт Петербург в периода 5-21 май 2023 г.