Световният шампион по лека атлетика Николай Антонов - Таланта влиза в лудница за 6 месеца. Това постанови съдът в Разград. Принудителната мярка освобождава известният като „най-бързия бял мъж на планетата” бивш лекоатлет от отговорност по разследване на търновската прокуратура за извършване на въоръжен грабеж през февруари. Т.е. с влизането си в лудницата Таланта не може да бъде обвинен и евентуално пратен в затвора за провинението, което направи в началото на годината. Мярката беше обсъждана при закрити врата. След произнасянето районният съдия Николай Борисов отказа да обяви диагнозата на Антонов, тъй като ставало въпрос за лични данни.

Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок. В коридора на съда Антонов каза, че ще обжалва. Служебният му защитник и прокурорът отказаха коментар.

Николай Антонов беше арестуван в дома си в Разград на 20 февруари. Ден по-рано в село Първомайци лекоатлетът в съучастие с Венцислав Петров – Гаргата нападнаха микробус с цигари и го отвлякоха заедно с шофьора. Двамата нападатели били маскирани и въоръжени с автомат и пистолет. По-късно същия ден полицаи откриха буса, затънал в кална нива край с. Самоводене. Бандитите взели 2600 лева от возилото, а шофьора оставили в багажника. Грабителите не успели да открият други 11 500 лв., прибрани в тайник.

Николай Антонов е световен шампион на 200 м в зала от 1991 г. Година по-късно става европейски първенец. И до днес републиканският му рекорд в коронната му дисциплина 200 м бягане, поставен преди 19 г., не е подобрен. Докато се състезаваше, българинът бе известен по света като “най-бързия бял мъж на планетата”. През 2003 г. Антонов опита да се самоубие, като си преряза вените и се наръга в корема. Лекарите го спасиха, а после го лекуваха от наркотична и алкохолна зависимост./БЛИЦ