Домакинът на световното първенство по хокей на лед в елитната дивизия Чехия победи Швейцария с 2:0 на финала на шампионата и спечели титлата за първи път от 14 години. За последно чехите станаха световни шампиони през 2010 г. в Германия.

През първите две третини на финала не паднаха голове. Нападателят на Бостън Бруинс Давид Пастърнак откри резултата в средата на заключителния период, когато получи шайбата в зоната на дясната була и с удар от движение простреля вратата на Леонардо Дженони.

Давид Кемпф оформи крайния резултат само 19 секунди преди финалната сирена с гол на празна врата. Чешкият страж Лукаш Достал отрази всичките 31 удара към вратата си, докато Дженони направи 30 спасявания.

Швейцарецът Кевин Фиала беше определен за най-полезен играч на световния шампионат. 27-годишният нападател на Лос Анджелис Кингс вкара седем гола и направи шест асистенции в осемте си мача на турнира.

За първи път от 2018 г. Канада остана без медал от световно първенство, след като в мача за третото място отстъпи на Швеция с 2:4. Карл Грундстрьом вкара два гола за успеха на „тре крунур“, за които това е първо отличие след спечелената световна титла преди шест години.

Маркус Йохансон се разписа един път и направи една асистенция за шведската победа. Капитанът Ерик Карлсон също беше точен, а вратарят Филип Густавсон отрази 20 удара. Дилън Казънс и Пиер-Люк Дюбоа вкараха за Канада, а стражът Джордан Бинингтън направи 29 спасявания.

ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ
Най-добър вратар: Лукаш Достал (Чехия)
Най-добър защитник: Роман Йоси (Щвейцария)
Най-добър нападател: Кевин Фиала (Швейцария)

ИДЕАЛЕН ОТБОР НА ШАМПИОНАТА
Вратар: Лукаш Достал (Чехия)
Защитници: Роман Йоси (Швейцария), Ерик Карлсон (Швеция)
Нападатели: Кевин Фиала (Швейцария), Дилан Казънс (Канада), Роман Червенка (Чехия)