ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Божидар Андреев донесе първи медал за България от световното първенство по вдигане на тежести в Рияд (Саудитска Арабия). Най-силният ни щангист в категория до 81 килограма се окичи със среброто в движението изтласкване (195 килограма). След 154 кг в изхвърлянето той приключи с 349 кг и остана четвърти в двубоя. Българинът и щабът му обаче се чувстват ощетени от съдиите. 

Шампион в категорията стана италианецът Оскар Рейес Мартинес с двубой от 356 кг. Италианецът постигна 163 кг в изхвърлянето и 193 кг в изтласкването.

 Топ Коефициенти за Спортни Залози!

В изхвърлянето Андреев стартира със 154 кг, които вдигна без проблем. След това тежкоатлетът, родом от сливенското село Тополчане, пробва 158 кг и макар да вдигна щангата над главата си, след преразглеждането съдиите не признаха опита му. При третото си излизане на подиума, вече на 159 кг, Андреев не успя да се справи. 

След разочароващото шесто място в първото движение в българския щаб взеха решение да рискуват максимално и Божидар тръгна с начална тежест в изтласкването от 190 кг. Той успя още при първия си опит. Последва вдигане на 195 кг, което, както и в изтласкването, не бе признато от съдиите след преразглеждане. Андреев видимо се ядоса от решението.

Българинът обаче отново пробва на 195 кг при последния си опит и този път бе напълно безкомпромисен. След успеха си той направи и задно салто на подиума, с което показа на съдиите, че на два пъти са го ощетили и реално му попречиха да вземе медал и в двубоя.

Златото в изхвърлянето взе узбекът Мухамадкодир Тощемиров със 164 кг, а първото място в изтласкването е за индонизиеца Рахман Абдула с 209 кг. Постижението на индонизиеца е и световен рекорд в категорията - с един килограм повече от старото върхово постижение на българина Карлос Насар.

Представянето на Абдула и Тощемиров в отделните движения им отреди второ и трето място в двубоя, съответно с 354 и 352 кг.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!