Президентът на Бразилия Дилма Русеф възнамерява да строи спортна зала в България, разбра БЛИЦ. Съоръжението ще бъде издигнато в Габрово и ще носи името на баща й - Петър.

Дилма Русеф е с габровски корени и се очаква да посети България през ноември. Тогава държавният глава на Бразилия ще бъде не само в София, а и в Габрово. Русеф вече обявила намерението си да инвестира в изграждането на спортна зала в родния град на баща си.

БЛИЦ разбра, че връзката с Дилма Русеф осъществила основателката на местния хандбален клуб "Бъки" Росица Бакърджиева. Именно тя от няколко месеца оглавява родната федерация в този спорт. Бакърджиева е определена за най-добър играч на България по хандбал на петдесетилетието. Многократен голмайстор е не само в нашето първенство, а и в тези на Испания и Италия. Бившата състезателка е обявена и за най-добър играч на Бразилия и Латинска Америка. Нейният клуб Бъки се превърна за 10 години в абсолютен хегемон при подрастващите в дамския профил. Именно в този клуб се състезава и талантливата ни националка Боговеста Йосифова, за която БЛИЦ ви информира, че днес се завърна в България, след като близо два месеца беше държана в плен от собствената си майка в Кипър. Треньор на Боги е съпругът на Росица Бакърджиева Христо Коев.

БЛИЦ припомня, че бащата на Дилма Русеф е Петър Русев от Габрово. Бил е близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП е принуден да емигрира от България през 1929 година във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. Вече овдовял (със син Любен), пристига в Бразилия през 30-те години. Преселва се в Буенос Айрес (Аржентина), където изкарва няколко години. След това се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач. Там се жени за Дилма Жане Силва, от която има три деца: Дилма Русеф, Игор (юрист) и Жана (1951-1977). В България Дилма има заварен брат - инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ