Мъките на едно младо момиче, на бъдещ талант на България свършиха. След повече от един месец в плен на собствената си майка в Кипър Боговеста Йосифова отново е на свобода. Прибра се при баща си Димитър, прегърна приятелките си и се разплака. Репортер на БЛИЦ посрещна Боги, която не беше на себе си от вълнение и щастие. Отново е в България, нещо което не знаеше дали скоро ще й се случи. Точно в 13:07 часа самолетът на компания “България Ер” кацна на Летище София, а в него беше и Боги. Чаровното девойче вече е на родна земя. Националката ни по хандбал обаче трябваше да изчака още малко, за да се хвърли в прегръдките на татко си и останалите, чакащи я на аерогарата.

23092011261.JPG

Летищните власти я задържаха за рутинна проверка, която се наложи заради факта, че тя бе обявена за издирване от Интерпол.

“Спокойно, ще ме пуснат, само имайте още малко търпение”, изпрати телефонно съобщение на баща си Боги, малко след като излезе от самолета, а все още не се появяваше в зоната на пристигащите пътници. 

След повече от час случаят завърши с хепиенд. Тя видя баща си, който беше призован от службите на Аерогара София да вземе лично дъщеря си. На Аеропорта най-верните приятелки на Боги я очакваха, а в Габрово всички нейни съотборнички и треньори са в залата, за да я видят и прегърнат.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА


ПОКЪРТИТЕЛНИЯ РАЗКАЗ НА БОГОВЕСТА ЙОСИФОВА ПРЕД БЛИЦ

ПРЕДИСТОРИЯТА


Една от най-талантливите хандбалистки на България – Боговеста Йосифова, е затворена насила в апартамент от собствената си майка Галя Петкова Илиева, научи БЛИЦ. Случката се разиграва в столицата на Кипър – Никозия, където Галя живее. Боги е родена през 1997 година в Габрово. Баща й Димитър Йосифов няма брак с майката на детето си. Когато момиченцето е на две годинки, тя ги изоставя и заминава за Кипър.

След като пораства, Боговеста започва да тренира хандбал в родния си град. И за отрицателно време развива уникалния си талант. Играе на поста десен гард и има убийствена лява ръка, с която посича противниковите врати. Сега обаче Боги е посечена от собствената си майка.
За какво точно става въпрос?

Според закона Боговеста няма право да напуска по своя инициатива пределите на България, тъй като не е навършила пълнолетие. Това трябва да се случи единствено с разрешението на двамата родители. Баща й Димитър и е дал своето пълномощно за неопределен период. Майката Галя обаче решава да издава въпросния документ година за година с условието Боги да отива при нея в Кипър за двайсетина дни, за да я вижда. В началото всичко е наред. Две години поред Боги отскача до Никозия, остава за кратко при майка си, след което тя й връчва пълномощното.

bogi1.jpg

Ужасът за русокосото момиче обаче настъпва това лято. На 23 юли Боговеста потегля отново за средиземноморския остров. Според предварителния план на 22 август хандбалистката трябва да се завърне в България, носейки със себе си разрешителното от майка си. Без него Боги не може да пътува в чужбина. А тъй като е спортистка, често и се налага. Още повече, че след няколко месеца предстои световно първенство за девойки в Норвегия. Галя Петкова Илиева обаче този път предприема смразяващи кръвта стъпки.

В деня, в който Боги се кани да хване самолета за София и има резервиран билет, майка й обявява, че няма да я пусне никъде. “Тука ще стоиш. Няма да се връщаш в България!”, изрепчила се в очите на Боговеста жената, която я е дарила с живот. Животът обаче се превръща в кошмар за 14-годишното момиче. Боги изпада в паника. Настоява час по-скоро да си тръгне. Не иска да остава при майка си, а да се завърне при баща си, защото той е човекът, който я е отгледал от мъничка. От периода, в който Галя си събира чукалата и потегля за Кипър.

Димитър Йосифов е този, който оттогава до днес е най-скъпото нещо на този свят за Боговеста. Той е всичко за нея – и баща, и майка. Истинската майка се държи като мащеха с детето си. Даже по-зле и от такава.
Галя я затваря в апартамента, забранява й да излиза оттам, докато Боговеста не свикне с мисълта, че краката и повече няма да стъпят в България. Боги намира спасение в телефонния апарат, който носи със себе си. Чрез него се свързва с баща си. Разказва му всичко, плачейки на глас. Шокът е толкова огромен, че тя даже обявява, че е готова да се самоубие. Боги страда за татко си, за роднините си, за приятелките си. Както и за хандбала, който е нейното бъдеще. Всички специалисти и предричат блестяща кариера. Как обаче да я продължи, след като жената, която трябва да й бъде най-близкият човек, се е превърнала в чудовище.

Въпросната Галя, след като се преселва в Кипър, заживява с местен мафиот. Жени се за него и приема фамилията Яковиду. Преди две години обаче мъжът й е арестуван за пласиране на наркотици. Осъждат го на 6 години затвор. От 2009-а е зад решетките, а Галя живее сама.