Президентът на Русия Владимир Путин призна, че по вина на управляващите системата за контрол в страната не е сработила и това е довело огромния скандал за системен допинг на спортисти.

„Трябва да се вслушаме в изискванията на УАДА, за да има резултати от работата ни. Никога не е имало някакъв институционален заговор за прикриване положителна допинг тестове. Доказаните случаи на хванати с допинг руски спортисти са абсолютно неприемливи. А това означава, че съществувалата до сега руска система за контрол върху допинга не е сработила и това е по наша вина”, призна Путин по време на съвещание за подготовката на Универсиадата през 2019 година в Красноярск. Това изказване получи положителна реакция от страна Световната антидопингова агенция (УАДА), която отбеляза, че Русия прави важна стъпка в правилната посока.

„Световната антидопингова агенция е окуражена от този знак на прогрес, изпратен от най-високите политически нива в Русия. От ноември 2015 г. УАДА, Антидопингова агенция на Великобритания и много други организации са работили усилено, за да подкрепят усилията на Русия за възстановяване на надеждна система за борба с допинга. Публичното признаване на руския президент Владимир Путин за това, че системата за борба с допинга не работи в страната, е важна стъпка в правилната посока“, сподели президентът на УАДА Крейг Риди.

В последния доклад на Ричърд Макларън беше посочено, че над 1000 руски спортисти са получили предимство от допинг в периода между 2011 и 2015 година.