Светът на спорта настръхна отново, след като стана ясно, че на Параолимпийските игри в Париж в женските състезания по лека атлетика ще се състезава трансдженсър.

В бяганията на 200 метра в категория Т12 (участници с увредено зрение) ще участва италианският представител Валентина Петрило.

Преди пет години Валентина Петрило е била мъж с името Фабрицио. През 2019 г. се подлага на операция за смяна на пола и хормонална терапия, а година по-късно започва да участва в състезания за жени.

Нещо повече – Петрило е баща на две деца. На 14-годишна възраст започва да губи зрението си, а след като завършва училище се присъединява към италианския национален отбор по футзал за незрящи.

На 41-годишна възраст се отдава на леката атлетика, където печели 11 национални титли при мъжете. След като сменя пола си, се мести в надпреварите при жени, където поставя национални рекорди на Италия на 200 и 400 метра. Преди година печели бронзов медал от Световното първенство по лека атлетика за параолимпийци в Париж.

Участието на Петрило на Параолимпийските игри при жените предизвика световно недоволство. Над 40 феминистки организации издигнаха петиция срещу допускането на италианския спортист. Още повече, че заради това във френската столица не може да участва испанката Мелани Бергес, която финишира след Фабрицио „Валентина“ Петрило в квалификациите.

В Италия също има съпротива срещу участието на Петрило в състезанията за жени. Преди година 30 местни спортисти с увреждания се подписват в специална декларация, изпратена до националната федерация по лека атлетика, министерството по равноправието и министерството на спорта.

Припомняме, че по време на Олимпийските игри в Париж се разрази световен скандал заради допускането в женския боксов турнир на Иман Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван), въпреки че има доказателства, че биологически не принадлежат към женския пол. Алжирката и тайванката спечелиха олимпийските титли в своите категории, а на четвъртфиналите азиатката скандално победи българската боксьорка Светлана Каменова.