Бразилци са планирали атентат срещу френския олимпийски отбор по време на игрите в Рио де Жанейро. Това разкрива доклад, представен от шефа на френското разузнаване Кристоф Гомар още през май. Сега информация за този доклад се появи по медиите.

Допълнителни подробности не се разкриват. Гомар е обявил, че е получил информация за готвения атентат от свои стратегически партньори.

„Целта с недопускането на подробностите до обществените медии е една – да не се всява паника сред френските спортисти и да не се провали самата Олимпиада“, обясни френският депутат Себастиан Пиетрасанта пред „Фигаро“.

„Ние не знаем нищо за подобен доклад. Информацията не е тръгнала от нас и не сме получили никакви предупреждения от нашите френски колеги. Въпреки че до момента Южна Америка не е била обект на атентати от ислямисти, вероятността за такъв се увеличи изключително много през последните месеци“, признаха от бразилските тайни служби пред АФП.

Както е известно, олимпийските игри в Рио де Жанейро ще се проведат от 5 до 21 август. В бразилския мегаполис се очаква пристигането на 700 000 туристи, над 50 държавни глави и около 12 000 спортисти.

С охраната на първата Олимпиада в Южна Америка са ангажирани 85 000 служители, което е двойно повече от хората, занимавали се с подобна дейност по време на Лондон 2012.

Всичко това идва след поредната трагедия, случила се в Ница. Камион се вряза в тълпа от хора, при което над 80 са загинали, а стотици са ранени.