Айк Мнацаканян се размина с бронзовия медал от Европейското първенство по борба в Букурещ, след като отстъпи в битката за отличието в категория до 82 кг на класическия стил на грузинеца Гела Болквадзе с технически туш - 0:9 точки.

Схватката започна равностойно, но след първите 90 секунди българският борец бе поставен в партер, където той използва непозволен похват в опит да се защити, което от своя страна доведе до протест от страна на грузинския щаб.

В крайна сметка съдиите край тепиха уважиха исканията на Болквадзе и неговите треньори и така изведнъж Мнацаканян се оказа догонващ в резултата с 0:5 и отново бе поставен в положение партер.

Неговият съперник се възползва отлично от получения шанс и пренесе на два пъти натурализирания грузинец, за да фиксира крайното 9:0 в своя полза.

По този начин Айк Мнацаканян пропусна възможността да спечели третото си бронзово отличие от европейско първенство след тези в Будапеща през 2022 година и в Букурещ три години по-рано.

Загубата остави България с два медала от настоящия шампионат на Стария континент в румънската столица, спечелени от Едмонд Назарян (63 кг) и Абу-Муслим Амаев (67 кг) в класическия стил.