Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз няма да участва на олимпийските игри в Париж (26 юли – 11 август), след като получи 16-месечно наказание заради нарушение на антидопинговите правила.

В официалното съобщение на Комисия по интегритет на световната атлетика обяви, че в пробата на бразилеца е открито наличие на забранени препарати, техни метаболити или маркери.

Положителната проба на Тиаго Браз е взета през месец юли 2023 г. по време на състезание от Диамантената лига в Стокхолм. Той твърдеше, че е забраненият препарат „остарин“ е попаднал в тялото му чрез хранителни добавки. Скачачът първоначално получи временно отстраняване от спорта, което днес беше превърнато в постоянно. Бразилецът ще може да поднови състезателна дейност на 27 ноември тази година.

Тиаго Браз спечели златен медал на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., когато постави олимпийски рекорд в овчарския скок – 6,03 метра. На Олимпиадата в Токио през 2021 г. се окичи с бронз, но сега ще трябва да пропусне Париж 2024 заради наказанието.

Бразилецът обжалва наложената санкция в Спортния арбитражен съд в Лозана, но решението по казуса едва ли ще излезе преди началото на олимпийските игри.